Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Взаємодія металів з лугами



З лугами взаємодіють берилій, алюміній, галій, індій, олово, свинець, цинк з утворенням комплексних гідроксосолей та виділенням водню:

Zn + 2NaОН + 2H2O = Na2[Zn(OH)4] + H2

2Al + 2NaОН + 6H2O = 2Na[Al(OH)4] + 3H2

Всі інші елементи головних підгруп у лугах нерозчинні.

З лугами за звичайних умов лантаноїди й актиноїди не взаємодіють.

Взаємодія металів з кислотами HCl, HNO3, H2SO4

Майже всі метали окиснюються кислотами. Характер взаємодії з кислотою залежить від активності металу, його властивостей, а також від концентрації кислоти.

а) Безоксигенові кислоти взаємодіють тільки з металами, які стоять в ряду стандартних електродних потенціалів перед воднем і окисником є Гідроген-йони Н+. Наприклад:

Mg + 2HCl → MgCl2 + H2↑,

Cu + HCl ≠

б) Оксигеновмісна кислота Н2SO4 реагує з металами і залежно від її концентрації окисником є або Н+, або аніон кислотного залишку.

Схема взаємодії сульфатної кислоти з металами:

в) Нітратна кислота – сильний окисник. Внаслідок її взаємодії з металами водень не виділяється, він окиснюється з утворенням води.

Схема взаємодії нітратної кислоти з металами:

3

Не реагує нітратна кислота з платиною (Pt), золотом (Au), радієм (Rh), талієм (Tl), іридієм (Ir), пасивує (при звичайній температурі): алюміній (Al), хром (Cr), залізо (Fe).





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3388 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...