Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тестовий контроль. До практичного заняття №18



до практичного заняття №18


1. У медико-генетичну консультацію звернулася вагітна, яка працювала на шкідливому виробництві і мала підстави для хвилювання з приводу ймовірності народження ненормальної дитини. Після проведення амніоцентезу стало питання про переривання вагітності. Лікарі пояснили жінці, що її майбутня дитина не буде життєздатною і матиме порушення в будові серця, нирок, травної системи, щілину піднебіння, недорозвинення або відсутність очей. Про яке порушення в каріотипі може йти мова в цьому трагічному для жінки випадку?

а) трисомія – 21;

б) моносомія – Х;

в) трисомія – 13;

г) трисомія – Y;

д) полісомія – Х.

Генеалогічний метод антропогенетики дозволяє встановити тип успадкування ознак. Що саме не є типовим для автосомно-рецесивного успадкування?

а) ймовірність народження хворої дитини становить 25%;

б) наявність хворих в усіх поколіннях;

в) фенотипово здорові батьки хворої дитини гетерозиготні;

г) відносно невелика кількість хворих у родоводі;

д) наявність хворих “по горизонталі”.

Після народження в дитини виявлено позитивну реакцію сечі з 10% хлоридом заліза. Для якої спадкової хвороби це характерно?

а) цукровий діабет (спадкова форма);

б) фенілкетонурія;

в) галактоземія;

г) алькаптонурія;

д) тирозиноз.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 542 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...