Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проміжний характер успадкування, неповне домінування



Проміжне успадкування (неповне успадкування) – один з ви­дів взаємодії алельних генів, при якому один алель гена неповністю домінує над іншим.

При неповному домінуванні гібрид F1 (Аа) не відтворює ціл­ком жодної з батьківських ознак. Прояв ознаки буває проміжним з більшим чи меншим відхиленням у бік одного чи іншого з батьків, але всі особини цього покоління однакові щодо фенотипу, гібриди Аа легко відрізнити від обох гомозиготних форм АА і аа. Прикладом неповного домінування (рис.49) може бути проміжне ро­жеве забарвлення плодів у гібридів суниць (Аа), виведених схрещуванням форм із червоною (АА) і білою (аа) ягодами. При схрещуванні гібридів з рожевим забарвленням плодів між собою у F2 проходить розщеплення у відношенні: 1 (червоні): 2 (рожеві): 1 (білі); у цьому випадку червоне забарвлення ягоди тільки умовно можна назвати домінантним, а біле – рецесивним.

Неповне домінування не суперечить закону розщеплення, але при неповному домінуванні у нащадків гібрида (F2) розщеплення за фенотипом і генотипом збігаються, оскільки гетерозиготні особини (Аа) відрізняються за зовнішнім виглядом від гомозигот АА.

Аа аа

Рис. 49. Моногібридне схрещування "нічної красуні"

Явище проміжного успадкування свідчить про те, що одним геном кодується певний білок, а другим – фермент, який зумовлює перетворення даного білка з утворенням проміжної ознаки. Неповне домінування дуже поширене явище, воно спостеріга­ється при успадкуванні забарвлення опірення курей, шерсті у великої рогатої худоби, а також багатьох інших морфологіч­них та фізіологічних ознак у тварин, рослин та людини. В андалузьких курей буває чорне і біле пір'я, а їхні гібриди мають блакитне забарвлення. При схрещуванні великої рогатої худоби червоного і білого кольору гібриди мають чалу масть, тобто в них частина шерсті біла, а частина червона, і розташовується вона на тілі більш-менш рівномірно.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 21513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...