Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Домінантні ознаки



У людини відомо понад сто ознак, які успадковуються згідно з домінантним типом або виявляються у гетерозиготному стані.

Аноніхія, ахондроплазія, синдактилія, прогресуюча м’язова дистрофія, ксеродерма, уроджена стійка куряча сліпота, поліпоз товстої кишки, отосклероз, хорея Гентінгтона, еліптоцитоз, амелія (відсутність рук і ніг) успадковуються за домінантним типом. Аноніхія – це недорозвинення нігтів. Воно може супроводжуватися деформацією кистей рук і стоп ніг. Ахондроплазія – форма карликовості, за якої голова і тулуб досягають нормальних розмірів, а кінцівки сильно вкорочені. При уродженій курячій сліпоті різко погіршується сутінковий зір. Хорея Гентінгтона – прогресуюча дегенерація елементів нервової системи. Хвороба з’являється у віці 30-40 років і неминуче призводить до смерті. Еліптоцитоз – коли еритроцити набувають форми еліпса, що призводить до недокрів’я.

Можливі й інші ознаки, які успадковуються за таким типом, але їх складно вивчати генетично і частина набуває летальної дії, інші призводять до нездатності мати дітей та ін.

Домінантні ознаки не мають тяжкого перебігу. Деякі з них характеризуються помірним або легким проявами в гетерозиготному стані й летальними ефектами – у гомозиготному.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 952 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...