Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рецесивні ознаки



За таким типом успадковується досить рідкісна ознака – альбінізм. Колір шкіри, волосся й очей успадковується складно. В окремих індивідуумів меланін (пігмент, який зумовлює забарвлення шкіри, волосся, очей) не утворюється. У батьків з нормальним розвитком пігментації можуть народжуватися діти – альбіноси.

Успадковується за рецесивним типом алкаптонурія, фенілкетонурія, уроджений іхтіоз, уроджена глухонімота, галактоземія, муковісцидоз та ін.

Алкаптонурія – наслідок порушення обміну речовин за відсутності ферменту, який перетворює гомогентизинову кислоту в малеїлацетоацетат, із сечею виділяється алкаптон. Фенілкетонурія – результат неможливості перетворення фенілаланіну в тирозин, фенілаланін накопичується в організмі у вигляді фенілпіровиноградної, фенілмолочної кислот. Ці речовини токсично впливають на головний мозок, що призводить до недоумства. Уроджений іхтіоз – коли вся поверхня шкіри вкрита зроговілими лусками, тріщинами.

Рецесивні алелі характеризуються тяжким перебігом, здатні зберігатися в популяції, за деяких умов поширюються через гетерозиготних носіїв.

Проте та чи інша ознака не завжди визначається одним і тим же геном. Так, альбінізм переважно успадковується як рецесивна ознака, але в деяких сім’ях може мати домінантне успадкування. Те ж торкається таких станів як алкаптонурія і глухонімота.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 811 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...