Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття 8



Тема. Оцінювання інвестиційних якостей фінансових інструментів інвестування

План

1. Номінальні та реальні процентні ставки.

2. Дохідність до погашення.

3. Коефіцієнти дисконтування.

4. Нарахування складних відсотків.

5. Оцінювання ризикових цінних паперів.

6. Прогнозування вартості цінних паперів.

Література [1; 3; 8; 9; 16; 18; 21; 24; 25]

Теми доповідей (рефератів):

1. Визначення вартості інвестиційних ресурсів.

2. Прийняття рішень з фінансових інвестицій.

3. Поняття опціону. Опціони «колл» і опціони «пут».

4. Вартість опціону. Поняття інвестиційної премії.

5. Моделі оцінки опціону: біноміальної моделі та модель Блека-Шоулса. Рівняння паритету опціонів «пут» і «колл».

6. Варрант як вид опціону.

7. Сутність хеджування. Страхування портфеля.

8. Поняття ф'ючерсного контракту; ціна ф'ючерсу; поняття «довгої» і «короткій» позиції. Типи ф'ючерсних контрактів: товарні та фінансові ф'ючерси.

9. Форвардний контракт як засіб хеджування інвестицій. Механізм торгівлі на ф'ючерсних ринках. Хеджери і спекулянти. Прибутковість ф'ючерсних контрактів.

Запитання і завдання:

1. Що таке цінний папір?

2. Які види цінних паперів ви знаєте.

3. Що являє собою акція?

4. У чому полягають інвестиційні якості акцій?

5. Які види акцій існують?

6. Що таке облігації, ким вони випускаються?

7. Чим обумовлена інвестиційна привабливість облігацій?

8. Що таке похідні цінні папери?

9. Що таке портфель цінних паперів?

10. Що таке опціон, які види ви знаєте?

11. За якими критеріями оцінюється привабливість цінних паперів?

12. Які методи використовує інвестор для оцінки майбутньої дохідності цінних паперів?

13. Який метод використовується для оцінки ризику цінного паперу?

Основні терміни та поняття: активне управління, пасивне управління, межа ефективності, ефективний портфель, оптимальний портфель.

Тестування:

1. Які з перерахованих нижче цінних паперів відносяться до похідних: а) акція; б) привілейована акція; в) облігація; г) опціон на покупку; д) ф'ючерсні контракти. 2. З яких цінних паперів формується портфель постійного доходу: а) акцій, що характеризуються високими дивідендами; б) облігацій, що забезпечують високі поточні виплати; в) акцій та облігацій, що характеризуються високою надійністю, високим доходом при середньому рівні ризику; г) цінних паперів, що характеризуються невисокими стійкими темпами зростання курсової вартості.
3. Інвестор обирає об'єкт вкладення з метою отримання вкладення акції А: Е (rа) = 0,15; акції Б: Е (rb) = 0,13; а структурні відхилення дохідностей: а = 0,04,. B = 0,03 а) акцію А; б) акцію Б; в) вкладення і в акцію А, і в акцію Б однаково вигідні; г) не можна дати однозначну відповідь. 4. Чи може коваріація дохідностей двох акцій портфеля бути негативною? а) ні; б) так; в) так, але тільки для випадку добре диверсифікованого портфеля; г) так, але тільки якщо дисперсії випадкових похибок також негативні.

Практичні вправи з теми: «Оцінка ефективності інвестиційного проекту за внутрішньою нормою прибутковості»:

Внутрішня норма прибутковості (доходності) (IRR) – це таке значення показника дисконту, за якого теперішнє значення інвестиції дорівнює теперішньому значенню потоків грошових коштів за рахунок інвестицій, або значення показника дисконту, за якого забезпечується нульове значення чистого теперішнього значення інвестиційних вкладень.

Економічний зміст внутрішньої норми прибутковості полягає у тому, що така норма доходності інвестицій, за якої підприємству однаково ефективно інвестувати свій капітал під відсотків у фінансові інструменти або у реальні активи, що генерують грошовий потік, кожний елемент якого, у свою чергу, інвестується під IRR відсотків.

Математичне визначення внутрішньої норми прибутковості передбачає вирішення такого рівняння:

,

де NCFі - чистий ефективний грошовий потік на і-ому інтервалі планування; ІRR – внутрішня норма рентабельності.

Схема прийняття рішення на основі методу внутрішньої норми прибутковості така:

• якщо значення IRR вище або дорівнює вартості капіталу, то проект приймається;

• якщо значення IRR менше вартості капіталу, то проект відхиляється;

• з двох проектів приймається той, у якого IRR більше.

Приклад 1: Розглядається можливість інвестицій, які дають упродовж 3 років відповідно такі грошові потоки: 1000 грн., 4000 грн., 5000 грн. Початкові інвестиції становлять 7650 грн. Гранична ставка 11%.

Розв'язок: Дисконтуємо кожен грошовий потік починаючи, наприклад, з 10%.

Рік Грошовий потік, грн. Процентний фактор теперішньої вартості за 10% Теперішня вартість грошового потоку, грн.
А Б В Г = Б * В
    0,909  
    0,826  
    0,751  
Всього теперішньої вартості  

Сума значень теперішньої вартості грошових потоків за 3 роки дорівнює 7968 грн., що більше за початкові інвестиції (7650 грн.). Отож треба підвищити ставку дисконту.

За ставки 12% теперішня вартість майбутніх грошових потоків майже дорівнює початковим інвестиціям 7650 грн. Це свідчить, що IRR проекту дуже близько до 12%. Зважаючи на те, що гранична ставка для затвердження проекту 11%, а IRR становить приблизно 12%, проект можна прийняти.

Візьмемо ставку 12%

Рік Грошовий потік, грн. Процентний фактор теперішньої вартості за 10% Теперішня вартість грошового потоку, грн.
А Б В Г = Б * В
    0,893  
    0,797  
    0,71  
Всього теперішньої вартості  

Вправи для самостійного вирішення:

1. Фірма — розробник вугільних родовищ аналізує два взаємовиключних інвестиційних проекти — купівлю родовища А або В. Вугільне родовище А потребує початкових інвестицій 1 млн дол., очікувані значення грошових потоків від його розробки — 200 тис. дол. щорічно з 5-го по 15-й рік і 400 тис. дол. щорічно з 16-го по 25-й рік. Початкові інвестиції в родовище В — 1,2 млн дол., очікувані грошові потоки — 150 тис. дол. протягом 25 років. Вартість капіталу — 10 %. Оберіть один з проектів за показником IRR.

2. На основі даних таблиці визначити внутрішню норму доходу (внутрішню ставку прибутковості) проекту та зробити висновок про доцільність його реалізації, якщо ставка дисконту складає 6%

Роки            
Грошовий потік -800          

3. На основі даних таблиці визначити внутрішню норму доходу (внутрішню ставку прибутковості) проекту та зробити висновок про доцільність його реалізації, якщо ставка дисконту складає 9%

Роки            
Грошовий потік -500          

4. На основі даних таблиці визначити внутрішню норму доходу (внутрішню ставку прибутковості) проекту та зробити висновок про доцільність його реалізації, якщо ставка дисконту складає 12%

Роки        
Грошовий потік -500      

5. На основі даних таблиці визначити внутрішню норму доходу (внутрішню ставку прибутковості) проекту та зробити висновок про доцільність його реалізації, якщо ставка дисконту складає 20%





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 559 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...