Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична робота №2



«Аналіз зовнішнього і внутрішньго середовища підприємства»

План заняття:

1.Фактори зовнішньго і внутрішнього середовища підприємства, їх класифікація та характеристика.

2. Методи аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища організації.

Матриця SWOT (рис.3.1) дозволяє на основі попарного аналізу факторів внутрішнього(сильних і слабких сторін організації) і зовнішнього середовища(її потенційних можливостей і погроз), вибрати найбільш придатну стратегію.

Ліворуч виділяються два розділи (сильні сторони, слабкі сторони), у які відповідно вносяться усі виявлені на першому етапі аналізу отримані дані. У верхній частині матриці також виділяються два розділи (можливості і погрози), у які записуються відповідні показники.

На перетині розділів утворяться чотири поля:

• поле "СІМ" (сила і можливості);

• поле "СІП" (сила і погроза);

• поле "СЛМ" (слабість і можливості);

• поле "СЛП" (слабість і погроза).

На кожнім з даних полів дослідник повинен розглянути всі можливі парні комбінації і виділити ті, котрі повинні бути враховані при розробці стратегії поведінки організації. Для тих пар, що були обрані з поля "СІМ", варто розробляти стратегію з використання сильних сторін фірми для того, щоб одержати віддачу від можливостей, що з'явилися в зовнішнім середовищі.

SWOT(СВОТ) Можливості 1. 2. 3. Погрози 1. 2. 3.
Сильні сторони 1. 2. 3. Поле «СІМ» Поле «СІП»
Слабкі сторони 1. 2. 3.   Поле «СЛМ» Поле «СЛП»

Рис 3.1 Матриця SWOT(СВОТ)

Для пар, що опинилися на полі "СЛМ", стратегія повинна бути така, щоб за рахунок можливостей, що з'явилися, спробувати перебороти наявні в організації слабості.

Якщо пари знаходяться на полі "СІП", то стратегія повинна допускати використання сили організації для усунення погроз. І, нарешті, для пар, що знаходяться на полі "СЛП", організація повинна виробляти таку стратегію, що дозволила б їй позбутися слабості і запобігти навислій над нею погрозі.

Можливості і небезпеки, виявлені в процесі аналізу, вказують на необхідність вироблення заходів термінового і стратегічного характеру.

Виробляючи стратегію, варто пам'ятати, що можливості і погрози можуть переходити у свою протилежність. Так, невикористана можливість може стати погрозою, якщо її використовує конкурент. Чи навпаки, вдало відвернена погроза може створити в організації сильну додаткову сторону в тому випадку, якщо конкуренти не усунули цю ж погрозу.

Для успішного застосування системи SWOT — аналізу оточення організації — важливо вміти не тільки розкрити погрозу і можливості, але й спробувати оцінити їх з погляду того, наскільки важливим для фірми є облік стратегії її поведінки кожної з виявлених погроз і можливостей.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 373 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...