Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма навчальної дисципліни. Національний транспортний університет



Міністерство освіти і науки України

Національний транспортний університет

Кафедра „Менеджменту та туризму”

ПРОГРАМА КУРСУ

ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

для студентів денної форми навчання до вивчення дисципліни “Стратегічне управління”.

Спеціальність: 7.03050301., 8. 03050301 «Міжнародна економіка»

Київ НТУ 2014

Програма курсу та методичні вказівки з вивчення дисципліни “Стратегічне управління”для студентів денної форми навчання, спеціальності 7.03050301., 8. 03050301 «Міжнародна економіка»

укл.О.Р.Омельянович, В.Г. Воякін – К.:НТУ, 2014. – 37 с.

Затверджено

на засіданні науково – методичної ради

університету

Протокол №

від 2014 р.


ВСТУП

Входження України до світового економічного простору обумовлює необхідність опанування нових для вітчизняних підприємств «правил» взаємодії із зовнішнім середовищем. Це потребує, перш за все, застосування сучасних підходів, принципів, ефективних методів, інструментів в управлінні підприємством для забезпечення успішного функціонування у конкурентному середовищі.

Ринкова економіка формує нові вимоги до підприємства. Вони обумовлюються не тільки наявністю конкуренції та високими вимогами до якості товарів, але й необхідністю гнучко реагувати на зміни ринкової ситуації, яка не завжди сприяє процвітанню підприємства. Успіх підприємства залежить від здатності передбачати і змінювати структуру виробництва і управління, розробляти і впроваджувати у виробництво нові види продукції, правильно планувати обсяги виробництва по різних товарах, інвестиції та прибутки, щоб досягти найбільшого ефекту і забезпечити існування підприємства у довгостроковій перспективі.

Одним з сучасних підходів до управління, який декілька десятиліть у практиці зарубіжних фірм визнається пріоритетним, є стратегічний підхід. Світовий досвід підтверджує вирішальне значення стратегічного управління для подолання проблем адаптації до мінливого зовнішнього середовища, забезпечення конкурентоспроможності та довгострокового успіху підприємства.

Головна мета курсу «Стратегічне управління» — засвоєння студентами сутності й особливостей стратегічного управління на підприємстві; закладення основи знань теоретико-методологічних аспектів та навичок практичного застосування прийомів і методів формулювання стратегій, розробки стратегічних планів, проектів і програм, створення системи стратегічного управління та забезпечення її ефективного функціонування у динамічному ринковому середовищі; ознайомлення з вітчизняним та зарубіжним досвідом застосування стратегічного управління.

Дня досягнення мети поставлені такі основні завдання:

• здійснити критичний аналіз сучасних вітчизняних і зарубіжних концепцій підприємства та стратегічного управління ним, дати характеристику переваг та обмежень їх застосування в практиці підприємств України, довести необхідність формування стратегічного мислення в українських спеціалістів;

• показати найбільш розповсюджені та нові підходи до аналізу середовища організації, методів визначення її конкурентоспроможності, ознайомити з методами аналізу та прогнозування розвитку зовнішнього, проміжного та внутрішнього середовища;

• визначити методичні принципи формулювання цілей організації, охарактеризувати моделі і методи розробки системи стратегій у вигляді «стратегічного набору» з урахуванням обраної політики ведення бізнесу в межах ефективної системи прийняття стратегічних управлінських рішень;

• обґрунтувати необхідність розробки стратегічних планів, проектів та програм, як інструментів реалізації стратегій, формування підсистеми стратегічного планування на підприємстві для забезпечення безперервності цього процесу; взаємозв'язку стратегії і тактики управління;

•обґрунтувати основні вимоги до побудови системи стратегічного управління підприємством, що функціонують у перехідних економіках; проаналізувати особливості функціонування окремих підсистем підприємства у стратегічному режимі; запропонувати підходи до перебудови організаційно-економічного механізму функціонування підприємств, включаючи організаційне, фінансово-економічне, соціально-психологічне та інформаційно-аналітичне забезпечення виконання стратегічних планів, проектів та програм формування єдиної, ефективно функціонуючої системи стратегічного управління.

Методичні вказівки призначені для студентів денної форми навчання по спеціальності „Міжнародна економіка”. В них наведена програма дисципліни “Стратегічне управління”, а також методичні вказівки щодо вивчення курсу.

ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

1.1 Вступ

Курс “Стратегічне управління” вивчається на 5 курсі в 9 семестрі.

Предмет навчальної дисципліни: процес стратегічного управління підприємством, як цілісної системи.

Інтегрований підхід до викладання курсу «Стратегічне управління» дозволить сформувати у студентів такі знання: місце та роль стратегічного управління (СУ) в системі управління; причини виникнення і переваги СУ; сфери використання СУ; відмінності концепцій СУ; основні методологічні підходи до СУ; особливості використання СУ на підприємствах різних форм власності; практичні результати застосування СУ в організаціях України. Крім того, студент повинен оволодіти: методами побудови технологічного процесу СУ; навичками побудови місії, цілей, стратегій та «стратегічного набору»; основами формування стратегічних планів різного рівня організацій; навичками побудови ефективно діючого організаційного, фінансово-економічного, соціально-психологічного та інформаційно - аналітичного забезпечення СУ.

1.2 Мета і завдання курсу

Мета і завдання навчальної дисципліни: набуття майбутніми фахівцями поглиблених теоретичних знань і практичної підготовки з питань стратегічного управління підприємством, а також практичних навичок прийняття рішень щодо управління і впровадження розробленої стратегії його функціонування.

Після завершення вивчення курсу “Стратегічне управління” студент повинен:

- знати: визначення, сутність і відмінності стратегічного управління від традиційного; роль стратегічного управління в сучасних умовах; проблеми та труднощі стратегічного управління; характеристику етапів стратегічного управління; визначення, сутність, класифікацію та характеристику стратегій організації; методики визначення місії і цілей організації; методики проведення аналізу зовнішнього і внутрішнього середовища організації; методики визначення і оцінки “портфелю” продукції організації; методики вибору стратегії; характеристику типів стратегічних змін в організації; сутність стратегічного контролю і його відмінність від традиційного; характеристику областей основних стратегічних змін в організації; особливості етапу реалізації стратегії.

- вміти: виконувати аналіз і на його основі визначати стиль управління організацією; формулювати місію і цілі діяльності організації; аналізувати і визначати характеристики зовнішнього і внутрішнього середовища організації; проводити визначення і оцінку “портфелю” продукції організації; розробляти можливі стратегії розвитку організації і вибирати оптимальну; проаналізувати сумісність прийнятої стратегії і організаційної структури управління, і в разі необхідності визначити потрібні зміни; розробляти план реалізації стратегії; контролювати хід реалізації стратегії.

1.3 Зміст курсу

Змістовий модуль 1. Сутність, зміст, роль, місце та процес стратегічного управління підприємством

Тема 1. Стратегічне управління організацією.

Предмет, мета та задачі курсу “Стратегічне управління підприємством”, його взаємодія з іншими дисциплінами.

Історія виникнення стратегічного управління. Причини, історико-економічні етапи виникнення і розвитку стратегічного управління організації. Визначення стратегічного управління, його сутність. Стратегічне управління та стратегічне планування.

Тема 2. Місце та роль стратегічного управління в системі управління організацією.

Стилі поведінки організацій - прирісний та підприємницький.

Оперативне та стратегічне управління -відмінності та загальні характеристики.

Довгострокове та стратегічне планування - відмінності та загальні характеристики.

Роль і місце стратегічного управління організацією в загальній системі управління. Проблеми та труднощі стратегічного управління.

Тема 3. Процес стратегічного управління підприємством.

Загальна характеристика процесу стратегічного управління. Етапи процесу стратегічного управління. Характеристики складових процесу стратегічного управління.

Тема 4.Визначення місії та цілей організації.

Цільовий початок діяльності організації. Власники та працівники організації – основа визначення цілей організації. Місія організації – її формування. “Політика”, “Філософія” і “Місія” організації, їх характеристика, відмінні та загальні риси. Фактори, які потрібно враховувати при визначенні місії організації.

Поняття цілей організації та області їх визначення – маркетинг; науково-дослідні роботи; фінанси і виробництво; персонал.

Класифікація цілей менеджменту в організації. Вимоги до цілей організації.

Процес визначення цілей організації. Характеристика етапів процесу визначення цілей функціонування організації.

Тема 5. Аналіз зовнішнього і внутрішнього середовища організації.

Характеристики складових процесу стратегічного управління: аналіз навколишнього середовища організації; аналіз внутрішнього середовища.

Аналіз середовища. Загальна схема аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища організації. Аналіз факторів, які характеризують макрооточення організації – економічне; географічне; правове; політичне; соціально-громадське оточення; техніко-технологічне оточення. Аналіз складових безпосереднього оточення - покупці; постачальники; конкуренти; потенційні конкуренти; промислова політика. Аналіз внутрішнього середовища організації. Характеристика зон аналізу - маркетинг; виробництво; фінанси; персонал; управління; організаційна культура.

Методи аналізу середовища – управлінське обслідування; метод визначення профілю середовища; SWOT, метод бальної оцінки.

Змістовий модуль 2.Стратегії, їх вибір, процес реалізації стратегії, стратегічний контроль.

Тема 6.Визначення стратегії організації.

Характеристики складових процесу стратегічного управління, вибір стратегії організації. Характеристики складових процесу стратегічного управління, реалізація стратегії. Характеристики складових процесу стратегічного управління: оцінка і контроль реалізації стратегії організації.

Визначення стратегії організації. Сутність стратегії організації.

Типи стратегій організації по М.Портеру - контроль над витратами; диференціація; фокусування.

Характеристика базисних стратегій організації. Вибір стратегії організації.

Процес вибору стратегії. Метод Томпсона і Стрікланда. Оцінка вибраної стратегії. Концептуальна система планів організації. Планування розподілення ресурсів.

Тема 7. Процес реалізації стратегії.

Процес реалізації стратегії. Характеристика етапів реалізації стратегії і стратегічні зміни в організації.

Тема 8. Процес стратегічного контролю.

Стратегічний контроль. Стратегічний і оперативний контроль - відмінності та загальні характеристики. Процес стратегічного контролю.

Характеристика етапів стратегічного контролю - контроль реалізації стратегії; контроль стратегічних передумов; стратегічний нагляд.

Тема 9.Основні області стратегічних змін в організації.

Характеристика типів стратегічних змін в організації - перебудова організації; радикальне перетворення організації; помірне перетворення організації; звичайне перетворення організації.

Фактори, які впливають на вибір організаційної структури організації - розмір організації; стратегія, яка реалізується організацією; динаміка зовнішнього середовища; персонал; технологія; географічне розташування організації.

Характеристика етапів вибору організаційної структури. Типи організаційних структур, їх недоліки і переваги.

Складові організаційної культури і їх характеристика. Формування і зміна організаційної культури.

Труднощі та перешкоди на шляху стратегічних змін.

Мобілізація потенціалу організації для виконання стратегії.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...