Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Торакоскопічна діагностика плевритів, травм, пухлин легень та плеври



Торакоскопія — один з найбільш інформативних інвазивних методів діагностики захворювань органів плевральної порожнини. Мала травматичністю та добра переносимість процедури в поєднанні з великими діагностичними можливостями наділяють торакоскопію операцією вибору для прицільної біопсії плеври, лімфатичних вузлів та пухлин середостіння, тканини легень. Обов’язковий результат діагностичної торакоскопії – отримання необхідного гістологічного або цитологічного матеріалу та висновку щодо характеру патологічного процесу.

Покази до виконання діагностичної торакоскопії:

1. Ексудативний плеврит нез’ясованої етіології.

Найбільш часто плеврит викликаний туберкульозом, злоякісною мезотеліомою або дисемінацією раку по плеврі. Діагностичну торакоскопію виконують з метою отримання повноцінного біопсійного матеріалу під контролем зору. Інші методи підтвердження діагнозу (цитологічне дослідження плеврального випоту, сліпа біопсія) менш інформативні.

2. Рак легень.

При підозрі на метастатичне враження медіастинальних лімфатичних вузлів (наприклад, первинна пухлина невеликих розмірів, розміщення в правій легені з враженням лімфатичних вузлів зліва) діагностична торакоскопія з біопсією дозволяє встановити розповсюдженість пухлинного процесу і обрати необхідну тактику лікування.

3. Медіастинальна лімфаденопатія.

Діагностична торакоскопія показана всім хворим зі збільшеними лімфатичними вузлами середостіння для встановлення характеру враження (лімфогранулематоз злоякісна лімфома, саркоїдоз, туберкульоз), так як тільки гістологічне та імуногістохімічне дослідження враженого лімфовузла може підтвердити діагноз.

4. Лімфоми з враженням лімфатичних вузлів середостіння.

Діагностична торакоскопія з біопсією лімфовузлів середостіння показана всім хворим на лімфому (тільки у випадках відсутності враження периферійних лімфовузлів), так як тільки даний метод дозволяє провести достатній забір морфологічного матеріалу для проведення імуногістохімічного дослідження та визначення типу лімфопроліферативного захворювання.

5. Метастатичне враження легень без виявленого первинного вогнища.

В діагностиці інтерстиціальних та дисемінованих захворювань легень діагностична торакоскопія з крайовою резекцією – найбільш точний метод, що дозволяє отримати достатній матеріал для гістологічної верифікації процесу. Бронхологічне обстеження, трансторакальна пункція тканини легень при цій патології малоінформативні.

З усіх невідкладних станів в тора кальній хірургії торакоскопію найбільш часто застосовують при спонтанному пневмотораксі. Також показами до проведення торакоскопії при закритому враженні органів грудної клітки є – гемо пневмоторакс, з колапсом легені більш ніж на одну третину, тривалий некурабельний гемоторакс, а також для визначення характеру враження судин, діафрагми, перикарда, коли інші, більш прості методи діагностики неефективні. Покази до торакоскопії при проникаючих пораненнях грудей, за даними різних авторів, неоднакові. Одні автори вважають необхідним застосування торакоскопії при повному колапсі легень та наростанні гемотораксу. Інші застосовують її у випадку поранень, ускладнених частковим гемо пневмотораксом при колапсі легені більш ніж на одну третину її об’єму. Треті застосовують торакоскопію не лише при пораненнях, ускладнених малим та середнім гемо пневмотораксом, але і при підозрі на враження легень, серця, великих судин, діафрагми, а також в тих випадках, коли при первинній хірургічній обробці рани грудей встановлений проникаючий характер поранення.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1633 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...