Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Продуктивні, малопродуктивні і непродуктивні афікси у слов’янських мовах



Словотворчими і формотворчими афіксами в українській і російській мовах є суфікси і префікси, які розподіляються на продуктивні, малопродуктивні і непродуктивні.

Продуктивний афікс – це такий, за допомогою якого утворюються всі нові слова. Так, в українській і російській мовах продуктивними є префікси де-, без-, анти- та ін.(пор. укр. де-градація, де-вальвація, де-мілітаризація, без-орієнтація, анти-науковий; рос. де-градация, де-вальвация, де- милитаризация, де-ориентация, анти- научний), суфікси – ик, -ник, -ист (-іст), - тель: укр. передовик, погодинник, вихователь; рос. почасовик, передовик, истребитель.

Малопродуктивні афікси нових слів майже не утворюють. Так, в українській мові до них належать суфікси – ій (водій, носій, палій), - ич (керманич, підпасич, москвич), - ун (цвіркун,шатун, колун), префікс спів- (співавтор, співробітник). Є такі афікси і в російській мові, наприклад, суфікс – ар (вратарь, виноградар, токарь), - ун (болтун, прыгун).

Непродуктивні афікси нових слів не утворюють. До них в обох мовах належать суфікси – ух (-юх), -их (пор. пастух, конюх, жених), префікси па-, су-, суб- (укр. Пасинок, паросток, субтропіки; рос. пасынок, паросток, субтропики).

10. Способи словотворення в слов’янських мовах, їх порівняльна характеристика.

Засобами збагачення словникового скаладу сло’янських мов є словотвір, але кожна з цих мов має свої закони словотворення. Російська, українська і білоруська мови мають одинакові способи творення слів:

· морфологічний;

· морфолого – синтаксичний;

· лексико – синтаксичний;

· лексико – семантичний.

Морфологічний спосіб словотворення є найпродуктивнішим і поділяється на:

· афіксальне словотворення (суфіксальне, префіксальне, постфіксальне, суфіксально – префіксальне, префіксальне у сполучення з постфіксацією, суфіксальне у сполученні з постфіксацією) поширене у всіх східнослов’янських мовах,

· словоскладання (у сучасних східнослов’янських мовах розрізняють чисте складання і суфіксально – складний спосіб словотворення). Поряд з такими типами слів є складноскорочені слова, або абревіатури, які поділяються на часткові, ініціальні та комбіновані.

Морфолого–синтаксичний спосіб словотворення характеризується утворенням слів внаслідок переходу з однієї частини мови в іншу. Наприклад: вартовий, днювальний, військивий (укр.); дневальний, гостиная, запятая (рос). Лексико – синтаксичний спосіб словотворення є менш продуктивним за попередні. Але також простежується у всіх східнослов’янських мовах. Цим способом творяться слова зі словосполучень шляхом об’єднання їх в одне сово: шістсот, горицвіт, перекотиполе(укр.); сегодня, тотчас, сорвиголова (рос.). Лексико – семантичний спосіб словотворення полягає в переосмисленні значень існуючих у мові старих слів, спостерігається він у українській та російській мовах. Наприклад, в українській мові: машина – назва будь – якого механізму і машина – автомобіль; у російській мові: лавка – лава і лавка – крамниця.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2974 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...