Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальна робота



ВСТУП

Педагогічна практика є одній з найважливіших частин професійної підготовки студентів.

В ході практики здійснюється перевірка теоретичних знань студентів, їх підготовленості до роботи як вчителя іноземної мови. Педагогічна практика проводиться в загальноосвітніх школах різних типів для студентів-практикантів спеціальності 6.020303 «Філологія (англійська)» денної та заочної форм навчання ОКР «Бакалавр», 7.010103«Філологія (англійська)» денної та заочної форм навчання ОКР «Спеціаліст», основним її змістом є залучення до навчальної та позанавчальної роботи вчителя іноземної мови. Крім того, одним з напрямів педагогічної практики є продовження роботи по ознайомленню студентів з професійною діяльністю класного керівника і різноманітними аспектами його виховної роботи в класі.

Видання є спробою практично направленої систематизації наявного досвіду навчання студентів професійним якостям майбутнього вчителя і умінням застосовувати теоретичні знання, отримані при вивченні методики викладання іноземних мов, педагогіки і психології в конкретній практичній роботі в школі.

Методичні рекомендації містять програму педагогічної практики, практичні поради студентам-практикантам щодо організації і здійснення навчання іноземним мовам учнів в загальноосвітній школі. Представлені матеріали для методичного аналізу уроку, докладним чином розглядаються вимоги до сучасного уроку іноземної мови, подаються рекомендації по проведенню основних етапів уроку, наводяться приклади формулювання мети уроку; включені також матеріали щодо використання в навчанні технічних засобів.

Окремий розділ присвячений роботі студентів як класного керівника, позакласній роботі, подаються рекомендації щодо складання психолого-педагогічної характеристики учня/класу.

Для того, щоб методичними рекомендаціями могли користуватися, окрім студентів, викладачі вузу і вчителі шкіл, в допомогу були включені матеріали, що стосуються функціональних обов'язків керівників педагогічною практикою.

Дані рекомендації можуть бути використані також на практичних заняттях по методиці викладання іноземної мови в школі. При цьому слід звертати увагу на формування у студентів умінь і навичок практичного використання пропонованих рекомендацій з урахуванням конкретних умов роботи, рівня підготовки учнів.


2. Мета і завдання педагогічної практики

Метою педагогічної практики є формування у студента позитивного відношення до професії вчителя, придбання і вдосконалення практично значущих умінь і навичок у проведенні навчально-виховної і позакласної роботи, розвиток у майбутніх вчителів професійних якостей і психологічних умінь.

До завдань практики входить:

—поглиблення і закріплення теоретичних знань, отриманих в процесі навчання з педагогічних і спеціальних дисциплін, їх практичне застосування в навчально-виховній роботі з учнями;

—розширення і поглиблення професійної педагогічної підготовленості, формування професійних якостей особистості вчителя іноземної мови;

—вироблення умінь планування навчальної роботи з іноземної мови з урахуванням умов конкретної школи;

—підготовка і проведення уроків іноземної мови різних типів із застосуванням різноманітних форм організації навчального процесу, прийомів і методів навчання, спрямованих на активізацію вивчення мови;

—організація навчальної діяльності учнів на уроці;

—виконання освітніх, виховних і розвиваючих функцій контролю в навчанні;

—правильне використання умінь і навичок для оцінки знань учнів;

—вироблення умінь аналізу і самоаналізу проведеного уроку;

—вивчення студентами-практикантами передового досвіду вчителів іноземної мови і здійснення класного керівництва, використання отриманих знань для самостійної навчально-виховної роботи з учнями всіх вікових груп;

—формування у студентів стійкого інтересу до вибраної професії, їх стимулювання до вивчення спеціальних і педагогічних дисциплін, необхідних для практичної роботи вчителя іноземної мови;

—визначення професійної готовності студента до роботи вчителем іноземної мови;

—формування у студентів досвіду проведення позакласних і позашкільних заходів з іноземної мови;

—надання практичної допомоги у виховній позакласній роботі в різних формах (екскурсії, конференції, олімпіади, диспути, лекції, індивідуальна робота з учнями, участь в оформленні кабінетів школи і в організації роботи в них учнів);

—ознайомлення студентів з роботою класного керівника, з різними організаціями і об'єднаннями учнів, що діють в рамках школи.


3. Основні критерії оцінки педагогічної практики студентів

Основними критеріями оцінки педагогічної практики студентів є:

· ступінь сформованних професійних і педагогічних умінь і навичок;

· рівень теоретичного осмислення студентами своєї практичної діяльності (її цілей, завдань, змісту, методів);

· відношення до роботи в якості вчителя іноземної мови (інтерес до педагогічної діяльності, любов до дітей, активність, відповідальність тощо).

Студенти-практиканти, що успішно пройшли педагогічну практику, складають залік з диференційованою оцінкою.

4. Загальні вимоги до студентів-практикантів

Студенти-практиканти зобов'язані дотримуватися встановленому в школі внутрішньому розпорядку, виконувати всі вказівки і розпорядження директора школи, його заступників з навчально-виховної роботи. Кожен студент зобов'язаний знаходитися і працювати в школі щодня не менше години. Приходити на роботу за 15-20 хвилин до початку занять.

При підготовці до уроку або позакласного заняття студент повинен заздалегідь написати план-конспект, який затверджується вчителем школи. Якщо план-конспект не представлений і не затверджений, студент не допускається до проведення уроку або позакласного заходу.

Студент-практикант повинен звертати увагу на свій зовнішній вигляд. Всі зауваження працівників школи повинні прийматися студентом до уваги, а розпорядження — неухильно виконуватися.

Студент-практикант зобов'язаний добре знати мету, завдання і зміст педпрактики, своєчасно і якісно виконувати всі види робіт.

Кожен студент зобов'язаний доброзичливо відноситися до учнів, педагогічного і допоміжного персоналу школи.

Під час педагогічної практики студент повинен проявляти ініціативу в роботі, високу активність в підвищенні якості навчально-виховного процесу.

Знаходячись в школі, студент зобов'язаний мати при собі оформлену документацію педагогічної практики: індивідуальний план роботи, щоденник практики, плани-конспекти уроків і позакласних заходів.

5. Організація педагогічної практики

Навчальний заклад, в якому проходять практику студенти, зобов'язаний створити необхідні умови для організації якісного проведення практики, призначати тільки досвідчених педагогів, надавати студентам методичний матеріал, технічні засоби навчання для підготовки до занять, створити в учительському колективі теплу психологічну атмосферу, спрямовану на передачу передового досвіду майбутнім педагогам.

Педагогічна практика студентів на IV курсі проводиться протягом 4 тижнів в 1-4 класах загальноосвітніх шкіл.

Педагогічна практика студентів на V курсі проводиться протягом 2 тижнів в 5-11 класах загальноосвітніх шкіл.

Студент закріплюється за одним вчителем іноземної мови і проводить уроки згідно його розкладу та за одним класом, де практикант виконує обов'язки помічника класного керівника, а також здійснює позакласну роботу з іноземної мови.

6.Вимоги до професійно-педагогічної підготовки

студентів-практикантів

За час проходження практики студент-практикант повинен спробувати себе у всіх найважливіших формах роботи вчителя, проявивши ступінь оволодіння знаннями в області методики викладання іноземних мов, педагогіки і психології.

Навчальна робота

У навчальній роботі студентові необхідно:

— спостерігати за навчально-виховним процесом на уроках іноземної мови, що проводиться вчителем школи, звертаючи увагу на:

· підготовку до заняття, на вирішення навчальних, розвивальних і виховних завдань уроку, реалізацію дидактичних принципів;

· особливості застосування методів і форм навчання іноземній мові;

· на організацію колективу різних вікових груп учнів;

· методи, прийоми і засоби, які використовує вчитель на уроці у виховних цілях;

· регулювання розумового навантаження на занятті; контроль, оцінку і облік знань учнів;

— вивчивши перспективне і поточне планування навчально-виховного процесу в школі, де студент-практикант проходить практику, розробляти поурочні плани, на підставі яких самостійно проводити уроки іноземної мови;

— самостійно проводити підготовку до уроку іноземної мови (підготувати кабінет до уроку, наочність, технічні засоби навчання, дидактичний матеріал; організувати учнів перед початком уроку і так далі);

— на уроці ефективно використовувати різні методичні прийоми, форми і засоби навчання, активізуючи пізнавальну діяльність учнів (розповідь, бесіда, рольові ігри, проблемні ситуації, дискусії, керівництво самостійною роботою учнів, використання навчального кіно, телепередач, магнітофонних записів тощо);

— надавати індивідуальну допомогу учням з предмету в позаурочний час.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 946 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...