Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тест 1. Стиль керівництва



Тест дозволяє оцінити стиль управління з точки зору співвідношення в ньому демократичних і формально-організаційних факторів.

Інструкція: "Вам пропонується 40 тверджень, які відображають різні фактори стиля керівництва. Спробуйте оцінити ваше ставлення до цих тверджень у відповідності з вашими звичними думками і поведінкою як керівника".

С - явище спостерігається систематично (у 80-100% випадків від того, наскільки це взагалі можливо).

Ч - явище спостерігається часто (60-80% випадків).

I - явище спостерігається інколи (40-60%). Р - явище спостерігається рідко (20-40%).

Н - явище не спостерігається ніколи (0-20%).

1. В критичних ситуаціях я проводжу (в колективі своїх спеціалістів або зовнішніх консультантів) дослідження соціально-психологічного клімату, думок, настроїв людей.

2. У роботі колективу використовуються, де це необхідно, стандартні правила, методичні вказівки, інструкції та інщі управлінські документи.

3. Я обґрунтовую і відстоюю думку колективу (якщо переконаний в її справедливості) перед вищестоящим керівництвом.

4. Я ретельно планую роботу апарату управління.

5. Докладаю всі зусилля, для того щоб добитися від підлеглих виконання плану.

6. Мої підлеглі чітко знають свої і загальні задачі, які стоять перед організацією.

7. Я особисто вирішую, що і як повинно робитися в колективі для досягнення виробничих цілей, надаю підлеглим виконавчі функції.

8. Я допускаю у роботі підлеглих вияв високого рівня ініціативи і самостійності у виборі способів досягнення цілей, які перед ними стоять.

9. я допускаю це не лише у виборі способів, але й у самому процесі вироблення цілей за умови, що підлеглі обґрунтовують їх важливість і напруженість.

10. Мені як керівникові доводиться під час відступу від встановленого графіка йти на організацію в колективі робіт у вихідні дні та понаднормово.

II.Для забезпечення контролю за виконанням планів і дисципліни виконання вимагаю, щоб підлеглі інформували мене про виконану ними роботу.

12. Допускаю, щоб підлеглі встановлювали свій власний темп, режим і порядок виконав іія роботи, якщо це не відбивається негативно на кінцевих результатах.

13. Здійснюючи керівництво, я консультуюсь і раджуся в розумній мірі із підлеглими.

14. Намагаюся підтримувати в колективі певний етикет, стиль відносин і поведінки. Стежу, щоб підлеглі дотримувалися їх.

15. Планую службовий ріст підлеглих таким чином, щоб люди знали перспективи свого просування і умови, які для цього необхідні.

16. Уважаю, що в умовах НТГІ найкращі результати у виробництві і управлінні (якість, надійність, точність тощо) досягаються, коли людина або колектив працюють в умовах примусового режиму (за аналогом конвейєрного), який задається ювні машинами, технологією або загальною організацією трудового процесу.

17. У роботі колективу, котрим я керую, трапляються збої, аврали.

18. Інформую колектив про події, які відбуваються в ньому, та про загальне становище справ у системі управління.

19. Підтримзто свій зовнішній вигляд, одяг, порядок у кабінеті, манери поведінки на відповідному рівні.

20. Оплата і стимулювання праці в колективі здійснюється у відповідності з реальним внеском кожного в загальний результат.

21. Як керівник я втілюю в життя довгострокову кадрову політику (додержуюсь на практиці певних, відомих колективу принципів найму, просування, звільнення робітників).

22. Аналізуючи роботу своїх підлеглих, приходжу до висновку, що вони - недостатньо досвідчені і вправні робітники, у них не вистачає ініціативи, діловитості та інших необхідних якостей.

23. У керівництві використовую особистий позитивний приклад як засіб вплинути на підлеглих і створити сприятливий соціально-психологічний клімат у колективі.

24. У колективі, яким я керую, бувають конфлікти.

25. Я створюю умови, при яких підлеглі мають сприятливі можливості висловити свою думку і здійснювати практичний вплив на виробничий процес.

26. У керівництві використовую розподіл повноважень (залишаю за собою рішення найбільш важливих питань, а другорядні делегую на нижні рівні).

27. Читаю книги і слухаю лекції про те, як працювати з людьми в процесі керівництва.

28. Як керівник додержуюсь на практиці відомих мені теоретичних і прикладних рекомендацій по роботі з людьми.

29. Уважаю, що для підвищення віддачі від людей у сфері управління провідну роль повинні відігравати організаційно-технічні фактори (технічні засоби, накази, регламенти, інструкції і т. д.), а на другому плані повинні знаходитися соціально-психологічні (довіра, морально-психологічний клімат, свідомість та інше).

30. Виробничі результати колективу, яким я керую, бувають високими.

31. Як керівник я створюю умови для забезпечення фізичного здоров'я підлеглих на роботі і в побуті, спонукаю їх зміцнювати своє здоров'я.

32. Для забезпечення високих виробничих результатів створюю в колективі умови для прояву творчості, новаторства, ініціативи.

33. Вимагаю від підлеглих точних обгрунтувань під час формування виробничих планів і заходів по вдосконаленню виробництва і управління.

34. Задля виробничої необхідності доводиться відсувати на другий план рішення таких питань розвитку колективу, як аналіз і покращення соціально-психологічного клімату, підтримки загального порядку в організації праці і т.п.

35. Докладаю зусилля, щоб домогтися від підлеглих забезпечення високої трудової дисципліни і виконання ухваленого розпорядку дня.

36. Робота колекгиву здійснюється на основі чіткого балансу прав, обов'язків, функцій, відповідальності їх справедливого розподілу між підрозділами та членами колективу.

37. Для досягнення високих виробничих досягнень в колективі здійснюється професійне навчання і заохочується самостійна робота по підвищенню кваліфікації.

38. Велику увагу як керівник я приділяю контролю дій підлеглих, підтримці високого темпу і якості їх роботи.

39. Стиль керівництва, якого я дотримуюся, здійснює позитивний уплив на поведінку членів колективу, їх ставлення до праці і загальний соціально-психологічний клімат.

40. Стиль керівництва, якого я дотримуюся, здійснює позитивний уплив на виробничі результати колективу.

У вашому опитувальному листі повинні бути подані відповіді на всі 40 питань.

Обведіть кружком порядкові номера наступних позицій вашого опитувально-го листа: 7, 10, 16, 17, 22, 24, 29, 34.

Поставте по 1 балу поряд з тими порядковими номерами, що обведені, на які ви відповіли "рідко" - Р або "ніколи" - Н.

Також поставте по 1 балу поряд з тими порядковими номерами, що не обведені, на які ви відповіли "систематично" - С аба "часто" - Ч.

Тепер обведіть кружком вже не порядкові номера, а ті одиниці, які ви поставили поряд з наступними порядковими номерами вашого опитувального листа: 1, З, 7, 8,9,12,13,14,15,18,19,20,21,23,24,25,26,27,31,39. Якщо поряд з яким-небудь номером одиниці не буде - не обводьте нічого.

Значення л відображає кількісно вашу орієнтованість у процесі керівництва на формуваннй і підтримку сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі, на "людські відносини", на людей.

Значення II відображає кількісно вашу орієнтованість на досягнення виробничих цілей, опору на формальну організацію і владу керівника.

Точка перетину перпендикулярів, які проведені на графіку від одержаних вами значень Л і П, вказують на конкретне значення кількісної оцінки стиля вашого керівництва. Ця оцінка знаходиться в межах одного з чотирьох крайніх (екстремальних) стилей або знаходиться найближче до нього.

Стиль 0.0. При цьому типі стилю керівник виявляє дуже мало турботи як про досягнення цілей власного виробництва, так і про створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі. Фактично керівник усунувся від роботи, пустив все на самоплив і просто проводить час, передаючи інформацію від своїх керівників підлеглим і навпаки.

Стиль 20.20. Це ідеальний стиль керівництва. У керівника з таким стилем у рівному і при чому максимальному ступіні виявляються орієнтування на рух високих виробничих результатів і на турботу про створення сприятливого соціально-психологічного клімату в колективі. Такий стиль, як правило, дозволяє досягати успішного вирішення виробничих задач у сполученні з умовами для найбільш повного розкри ггя творчих здібностей членів колективу.

Стиль 20.0. Даний стиль найбільш характерний для керівників-автократів, які хвилюються лише про роботу, про виконання виробничо-господарських задач, ігноруючи людський фактор, особистість працівника, думку колективу. Нерідко такий керівник перетворюється в погонялу і діє по принципу "давай-давай", який із часом зживає себе настільки, що перестає приносити успіх і в досягненні виробничих цілей.

Стиль 0.20. При такому стилі керівник дуже мало турбується про виробництво, якщо взагалі про нього турбується. Вся увага керівника тут спрямована на підтримку і збереження хороших, дружніх стосунків із підлеглими. Створюється такий соціально-психологічний клімат, де всі розслаблені, дружні. І цей психологічний комфорт обволікає колектив, відсуваючи на другий план рішення виробничо-господарських задач. У кінцевому рахунку така орієнтація на людські відносини не лише утруднює досягнення виробничих результатів, але й приводить до внутрішнього підриву затишного соціально-психологічного клімату, що склався. Це може привести до втрати керівником авторитету лідера.

Якщо Л і П відображають орієнтованість вашого стилю на відповідні складові в абсолютних одиницях, то відносні значення представлені одиницями С^ та С. Вони показують, який відсоток від ідеала в термінах від орієнтування на людей і виробництво являє собою ваш стиль керівництва колективом. Які ваші фактичні знання? Скільки вам не вистачає до ідеала? Які складові стилю керівництва вам слід удосконалювати/ Радимо провести тестування серед керівників, які підлеглі вам. Порівняйте їх результати з вашими. Як ви вважаєте, чи впливає ваш стиль керівництва на їх лінію поведінки?





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2040 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...