Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Джерела естетичного виховання. Форми і методи естетичного виховання школярів



Джерелами естетичного виховання є мистецтво, природа, наука, праця. Характеристика основних джерел естетичного виховання і визначення специфіки їх упливу на людину міститься в роботі І. Гончарова'. Естетичне виховання можна визначити як цілеспрямований і систематичний процес формування естетичного ставлення людини до реальної дійсності, умінь адекватно сприймати, правильно розуміти й оцінювати красу в природі, мистецтві і суспільстві, а також розвиток здібності створювати прекрасне, перетворювати світ за законами краси.Основні завдання естетичного виховання:— формування естетичних знань, суджень, оцінок особистості;— пробудження її естетичних почуттів, формування естетичних смаків і ідеалів;стимулювання естетичної діяльності і формування художніх творчих здібностей людини;формування інтелектуальної й емоційної чуйності особистості по відношенню до об'єктів естетичного сприйняття;розвиток здатності помічати, виділяти й оцінювати прекрасне. Система естетичного виховання у школі охоплює навчальний процес, позакласні заняття, позанавчальну діяльність учнів у розмаїтті її форм.Роль естетичного виховання у розвитку сучасної людини без перебільшення висока. Адже сучасна освітня система, що стрімко розвивається в умовах інформаційно-технократичного суспільства, має високу потребу саме в художньо-естетичному вихованні Шляхи та засоби естетичного виховання у навчальній діяльності:робота з основними естетичними категоріями ("прекрасне" і "потворне", "трагічне" і "комічне") та поняттями (симетрія, пропорційність, гармонія, форма, ритм);оцінка відповіді школярів за естетичними критеріями (послідовність, виразність, образність, наявність особистісного ставлення);формування особистісного ставлення учнів до навчального матеріалу, а через нього — до різних явищ дійсності; використання засобів мистецтва;активізація художньо-творчої діяльності учнів у процесі навчання (інсценування, драматизація, театралізація);створення емоційної ситуації (використання прийомів зацікавлення, апелювання до особистого досвіду школярів);пробудження образного мислення;вплив естетичної культури вчителя.Шляхи та засоби естетичного виховання в позаурочний час:поглиблення естетичних аспектів роботи гуртків і факультативів;посилення естетичного аспекту трудової та соціальної діяльності (залучення школярів до участі в русі милосердя, реставрації меморіальних місць, пам'яток старовини, робота в краєзнавчих пошукових експедиціях тощо);використання засобів народознавства і народної педагогіки в естетичному вихованні школярів (діяльність Джерела естетичного виховання. Форми і методи естетичного виховання школярів.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2792 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...