Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні підходи, завдання і зміст морального виховання в загальноосвітній школі. Історичний аспект морального виховання



Моральне виховання — виховна діяльність школи і сім'ї, що має на меті формування стійких моральних якостей, потреб, почуттів, навичок і звичок поведінки на основі засвоєння ідеалів, норм і принципів моралі, участь у практичній діяльності. Моральне виховання в школі вирішує такі завдання: · виховання в учнів моральної свідомості; · виховання моральних почуттів та переконань; · виховання звичок моральної поведінки, набуття учнями досвіду моральних стосунків.
Результати морального виховання характеризуються такими поняттями: мораль, моральність, моральна свідомість, моральні переконання, моральні почуття, моральні звички і моральна спрямованість.Мораль — система ідей, принципів, законів, норм і правил поведінки та діяльності, які регулюють гуманні стосунки між людьми за будь-якої ситуації на демократичних засадах.Моральність — охоплює моральні погляди, переконання, почуття, стосунки, поведінку людей.Моральна свідомість — одна із сторін суспільної свідомості, яка у вигляді уявлень і понять відображає реальні відношення і регулює моральний бік діяльності людини. Виховання моральних якостей відбувається двома основними шляхами: - учням роз’яснюють моральні норми суспільства; - організовують їхню діяльність відповідно до цих норм. Неоціненний внесок щодо морального виховання вніс російський педагог К.Д.Ушинський, який вважав, що моральність розвиває гуманність, чесність, правдивість, дисциплінованість, почуття відповідальності, власної гідності. Педагог вимагав гуманного ставлення до вихованців.

Один з найвідоміших педагогів Антон Семенович Макаренко чільне місце серед моральних якостей відводив вихованню свідомої дисципліни, розглядаючи її в тісному зв’язку з вихованням волі, мужності й характеру.Важливим аспектом педагогічної спадщини В. О. Сухомлинського, видатного українського педагога, засновника гуманістичної новаторської педагогіки є її гуманізм. Виховання гуманізму й людяності повинно стати одним із завдань діяльності педагога та навчального закладу. Без поваги та любові до вихованців розмови про гуманність і людяність безпідставні





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1851 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...