Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета, завдання і зміст трудового виховання у сучасній школі. Види праці в школі та форми організації трудових справ школярів



Трудове виховання — процес залучення школярів до різноманітних педагогічно організованих видів суспільне корисної праці з метою передання їм певного виробничого досвіду, розвитку в них творчого практичного мислення, працьовитості й свідомості людини праці. завдання трудового виховання „полягає в підготовці школярів до майбутньої трудової виробничої і суспільно-корисної, навчальної і обслуговуючої діяльності, у професійному самовизначенні згідно з їхніми особистісними інтересами, потребами виробництва і ринку праці'". В цьому полягає загальноосвітній сенс освітньої галузіСучасна загальноосвітня школа передбачає такі види трудової діяльності школярів, як: 1) навчальна праця; 2) суспільно корисна праця; 3) самообслуговуюча праця; 4) продуктивна праця.З-поміж інших основним видом трудової діяльності школярів вважається їхня навчальна праця. К.Д..Ушинський відзначав, що навчання — найскладніша праця, яка забезпечує формування особистості, надає їжу для розуму і душі, формує характер, розвиває І порчі здібності.Суспільно корисна праця, хоча і не спрямована безпосередньо на створення матеріальних цінностей, однак припускає участь школярів у справах, що приносить користь людям, тобто формує високі морально-соціальні мотиви і водночас приносить задоволення самим учням, викликає у них радість, сприяє позитивному ставленню до праці і людей праці, формуванню певних навичок праці. Можна подбати про те, щоб робота прийняла цікаву форму, наприклад, провести «трудовий десант», створити тимчасову виробничу роботу, - і робота піде веселіше.

Взагалі треба прагнути до того, щоб до організації учнівської праці безперервно вносилися нові творчі елементи. Багато чого тут дає використання методики колективних творчих справучнів, залучення їх самих до пошуку об'єктів праці і надання йомупривабливих форм організації.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2124 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...