Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика основних факторів формування дитячого колективу



Педагогічну вимогу. Якщо вимоги не виконуються, педагог втрачає авторитет. Роботу з активом. Це є необхідною умовою розвитку колективу.Громадські доручення. При цьому є важливою опора на індивідуальні нахили дітей, урахування їх інтересів. Обов’язковим елементом громадських доручень є перевірка їх виконання і звітність. Форми і методи педагогічної дії. Макаренко вказує на три форми впливу на вихованця: Пряму (використовується безпосередньо на вихованця), паралельна (вплив на особистість через колектив) і побічну (вплив через шкільний колектив).Окреслення перспективи. У міру розвитку колективу мета, цілі повинні перетворюватися у більш складні, глибокі, соціально значущі. Макаренко виділяв три види перспектив: близькі (радість колективної праці дітей – вищий рівень близької перспективи), середні (відтягнуті в часі – радість якоїсь колективної події, планованої завчасно), дальні (віддалені в часі і соціально значущі, перспектива пов’язана з майбутнім).Встановлення, зміцнення і примноження традицій. (Традиційні масові заходи (свята, олімпіади);Традиційні проведення церемоній, що влаштовуються з приводу важливих подій шкільного життя (останній дзвоник, перший дзвоник);Традиції, що стосуються вчинків дітей: точність, чесність, допомога, піклування про хворих, ввічливість.)Розширення колективних інтересів. Суспільна праця. Загальношкільний актив. Оперативні наради старост, збори, які проводяться швидко і точно зміцнюють колектив.Загальношкільні збори.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1057 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...