Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Концепція особистісно-орієнтованого навчання. Умови забезпечення особистісно орієнтованого навчання



Особистісно-орієнтоване навчання передбачає диференційований підхід до навчання з урахуванням рівня інтелектуального розвитку учня, а також його підготовки з предмета, здібностей і задатків. В основі реального застосування згаданоїпарадигми навчання лежать нові педагогічні технології, серед яких найбільш адекватними до поставлених цілей є: навчання в співробітництві; метод проектів; різнорівневе навчання; індивідуальний і диференційований підхід до навчання, можливості рефлексії, які реалізуються в усіх наведених вище технологіях.

Створення такого учіння потребує:

зміни позиції вчителя;

створення атмосфери “свободи учіння” в класі; використання методів, які стимулюють активність учня і його розвиток.

Позиція учителя у дослідному учінні – це позиція консультанта і багато в чому психотерапевта, який здійснює “розвиваючу допомогу”.

Атмосфера “свободи учіння” характеризується тим, що учні вільно обговорюють проблеми, не бояться робити помилки, взаємодіють в учінні один з одним, бачать в учителі джерело досвіду, знань, старшого члена групи.

До методів, які стимулюють “свободу учіння”, належать: постановка проблем для вирішення їх як реальних, а не навчальних; використання різних джерел знання: людей, досвідів, книг, аудіовідеотехніки тощо; метод контрактів; організація роботи в групах різного складу; організація учіння як дослідження, експерименту; спеціальні заняття з самопізнання, міжособової взаємодії. Для створення атмосфери “відкритого учіння” педагоги цього напряму пропонують використовувати й емоційно забарвлені методи (ігрові), і раціональні (“навчальні пакети”, програмовані посібники).

Вартістю особистісно орієнтованого навчання є передусім увага до внутрішнього світу дитини, розвитку особистості учня шляхом учіння; по-друге, пошук нових методів, форм і засобів навчання. Проте абсолютизація окремих сторін, зокрема визначення змісту і методів навчання, виходячи виключно з інтересів і спонтанної діяльності учнів, позбавляє процес навчання систематичності, знижує рівень освіти. Це визнають і самі західні педагоги.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1220 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...