Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Болонський процес і реформування системи вищої освіти в Україні



Болонський процес бере початок 19 червня 1999р у місті Болонія Італія, підписаним міністерствами освіти 29 країн. Її мета – встановити європейську зону вищої освіти а також активізація європейської системи вищої освіти у св масштабі. Цим актом країни учасниці узгодили загальні вимоги, критерії і стандарти національних систем вищої освіти і домовилися про ствердження єдиного європейського освітнього наукового простору до 2010 року. До осн завдань та принципів створення зони європейської вищ освіти належать: -введення двоциклового навчання-впровадження кредитної системи-формування контролю якості освіти-розширення мобільності студентів і викладачів-забезпечення працевлаштування випускників та привабливості європ. системи освіти. Двохетапна система вищ освіти впроваджується на основі ключових навчальних циклів:незакінчена вища(додипломна)закінчена(післядипломна)освіта. Кредитно модульні системі надають 2 осн.функції:1сприяння мобільності студентів та спрощення переходу з одного унів до ін.2чітке визначення обсягів проведеної студентами роботи з урахуванням усіх видів навчальної та наукової діяльності.Болонський процес в Україні офіційно розпочався 19 травня 2005 року з підписанням декларації на Бергенській конференції. Визначено основні площини, які потребують реформування та модернізації.Перша – це введення дворівневої системи вищої освіти. У цьому контексті найбільш поширена проблема полягає в механічному перетворенні цілісної програми навчання на дворівневу структуру, при цьому залишається поза увагою введення суттєвих програмних змін. Аналіз змін законодавчої бази у сфері освіти дозволяє зробити висновок, що на даний час відбувається інтенсивна реорганізація структури університетів, проводиться адміністративна реформа та деякі перебудови у системі навчання:введення модульно-рейтингової системи у багатьох ВНЗ;оцінювання за стобальною системою.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1342 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...