Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Внесок Г.С. Сковороди, Я.П. Козельського, Т.Г. Шевченка, О.В. Духновича у становлення української школи і педагогіки



Г.С.Сковорода (1722-1794) наш славетний земляк. Навчався у києво-могилянській академії, подорожував пішки по європі відвідував лекції в Будапештському університеті. Викладав у переяславському а потім у харківському колегіумі-з обох було звільнено за вільнодумство. Сковорода одстоював ідею освіти доступної для всіх, рівність хлопців і дівчат щодо права на навчання, це навчання має вчитися українською мовою. Головна педагогічна ідея –ідея природо відповідності, або «єдності» необхідно враховувати природу дитини, її інтереси і нахили, обдарування. Природні нахили потрібно розвивати школярям впродовж трудової діяльності, теорію пов’язувати з практикою. Сковорода автор посібників-«міркування про пезію» та керування до мистецтва її «Почоткові двері до християнської доброчинності», в яких висловлені його педагогічні і етичні, естетичні погляди.

Яков Павлович Козельський (1728-1779р.) Син сотника Полтавського полку, він начався в Києво- могилянській академії й університеті у петербурзі, викладав математику та механіку в артилерійському інтернаті. Ковельський створив класифікацію наукового пізнання розробляв проблеми виховання та дидактики. Написав два пдручники та кілька філософсько-педагогічних праць.

Т.Г.Шевченко високо оцінював освіту говорив що загальна писемність народу це велике добро.

Шевченко вірив у величезну силу знань у багатьох своїх творах писав про потяг до них що в народі багато талантів але їх потрібно розбудити і дати дорогу.

Освітньо-виховний ідеал це людина з багатогранними знаннями та високими моральними якостями, яка цінує мистецтво любить працю правдива, добра. Шевченко створив і видав власними коштами десятитисячним накладом український буквар для недільних шкіл, який мав назву «Буквар южноруський». Також планував скласти лічбу а також підручники з етнографії, географії та історії.

О.В.Духнович у нинішній словатчині він організував у навколишніх селах українські школи де викладав, написав і видав буквар підручник з граматики і географії,його вважають основоположником української наукової педагогіки і першим дослідником української наукової педагогіки (етнопедагогіки).

Ним написана праця «народна педагогіка на користь училищ і вчителів сільських» - перший підручник педагогіки в україні. Духнович пропонував ідею народних виховання вимагав щоб викладання проводилося народною мовою.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 3076 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...