Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виокремлення педагогіки у самостійну галузь наукових знань. Педагогічна концепція Я.А. Коменського



Оскільки до XVII ст. найширшою системою наукових знань була філософія, то педагогіка розвивалася як одна з її складових. Однак історичний розвиток суспільств, зростання в зв'язку із цим ролі освіти зумовили виокремлення педагогіки в окрему науку з її особливими предметом, функціями й завданнями.

Я.А.Коменський — фундатор педагогіки як окремої науки. Він першим у світі теоретично обґрунтував весь комплекс основних питань, які в сукупності визначають педагогіку як науку, зібравши і переробивши у своїх творах весь досвід попереднього розвитку теорії і практики навчання і виховання підростаючого покоління. У працях видатного педагога знайшли відображення народна чеська педагогіка, антична педагогічна спадщина, ідеї багатьох передових педагогів, особистий досвід Коменського.

Ідея створення цілісної педагогічної теорії виступає у системі поглядів Коменського як частка загального плану удосконалення людства. У його багатющій педагогічній спадщині, і передусім у «Великій дидактиці», вперше у світі педагогічна теорія набула якості науки. Тут розглянуті всі найважливіші питання педагогічної науки. Коменський прямо не дає дефініцій головних понять педагогіки, але аналіз праць Коменського з питань виховання і навчання, особливо «Великої дидактики», робить очевидною його точку зору. Так, наприклад, Коменський ніде не дає визначення педагогіки як науки, але зі змісту його праць ясно, що педагогіку він розуміє як науку про виховання дитини; Коменський ніде не дає визначення уроку, але з його творів ми вільно можемо вивести розуміння уроку як форми організації навчання.

Класична праця Коменського «Велика дидактика» (1632) послідовно і систематично висвітлює майже всі основні проблеми навчання і виховання.

Я.А. Коменський уперше вчив учителів навчати. Він був переконаний, що «із кожної дитини можна зробити людину», якщо школа буде «майстернею гуманності, людяності». Я.А. Коменський створив струнку систему загальної освіти. Він порушив питання про відповідність ступенів освіти вікові людини, про загальнодержавну школу, про навчання рідною мовою, про поєднання гуманітарної та науково-технічної освіти.За своїми поглядами, демократичними і гуманістичними переконаннями, за здійсненими проектами й тими, що ще й нині існують як ідеал, Я.А. Коменський стояв далеко попереду сво(ї епохи. Власне тому він близький і зрозумілий нам сьогодні.Я.А. Коменський висунув ідею материнської школи і розробив посібник дошкільного виховання «Материнська школа». У кожному населеному пункті для дітей 6-12років були створені школи рідної мови. Для найобдарованіших юнаків 12-18р. були створені латинські школи або гімназії. Для людей змужнілого віку 18-24р. у великих містах повинні бути академії де вивчають медицину, юридичну богословському фак.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2593 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...