Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет, об’єкт і завдання педагогіки. Основні категорії педагогіки



Педагогіка — наука, що вивчає процеси виховання, навчання і розвитку особистості.

Кожна наука має свої предмет і об'єкт дослідження та є синтезом знань про явища дійсності, які вона вивчає.

Предмет педагогіки — особлива сфера суспільної діяльності з виховання людини, складовими частинами якої є освіта і навчання.

Предметом педагогіки є:

а) дослідження законів і закономірностей педагогічних явищ і процесів;

б) теоретичне обґрунтування змісту, принципів, методів і форм навчання та виховання;

в) вивчення передового педагогічного досвіду і створення на цій основі педагогічної теорії;

г) розробка педагогічної техніки.

Педагогіка досліджує виховання як свідомий і планомірний процес підготовки людини до життя і праці, розкриває його сутність, закономірності, тенденції та перс­пективи, вивчає принципи і правила, які регулюють виховну діяльність.

Основні педагогічні категорії

Виховання — це спеціально організований, цілеспрямований творчий процес процес формування пед.. доцільних суб’єкт-суб’єктних, морально-етичних виховуючи відносин для всебічного і гармонійного розвитку особистості.

Освіта — процес засвоєння систематизованих знань і формуваніня на їх основі світогляду, розвитку пізнавальних можливостей, а таком набуття умінь і навичок для практичного застосування загальноосвітніх і професійних знань.

Навчання це організована, двостороння діяльність, спрямована на максимальне засвоєння та усвідомлення навчального матеріалу і подальшого застосування отриманих знань, умінь та навичок на практиці.

§ Розвиток - ряд послідовно пов'язаних кількісних та якісних змін, що відбувається з організмом людини від моменту її народження і до кінця життя, становлення людини як соціальної істоти.

§ Самоосвіта - освіта, яка одержується поза навчальним закладом шляхом самостійної роботи.

§ Самовиховання - цілеспрямований свідомий процес формування морально-психологічних якостей особистості або свідома цілеспрямована діяльність людини по вдосконаленню своєї особистості.

Предмет педагогіки - дослідження сутності розвитку та формування особистості та формування на цій основі теорії та методики виховання як спеціально створеного процесу.

Завдання: а) вдосконалення змісту освіти, б) вироблення принципово нових засобів навчання, в) підготовка підручників відповідно до вдосконалення змісту освіти, г) комп'ютеризація праці вчителя, д) вироблення нових і модернізація наявних форм і методів навчання, е) підсилення виховної ролі уроку, є) удосконалення політехнічної підготовки учнів, їх професійної орієнтації та підготовки до праці, ж) вироблення шляхів демократизації життя й діяльності школи.

Предметом педагогіки школи є виховання як спеціально організований цілеспрямований творчий процес формування суб'єкт-суб'єктних морально-естетичних виховних відносин дорослих і дітей,учителів і учнів.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2070 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...