Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологічні трубопроводи



7.7.1 Проектування, виготовлення, монтаж і випробування технологічних трубопроводів повинно відповідати вимогам СН 527-80 "Инструкции по проектированию технологических стальних трубопроводов на РУ до 10 Мпа” та СНиП 3.05.05-84 "Технологическое оборудование и технологические трубопроводы".

7.7.2 Трубопроводи, що призначені для транспортування вибухонебезпечних, пожежонебезпечних та шкідливих речовин, вклю­чаючи зріджені гази, незалежно від температури нагріву, а також арматура повинні бути виготовлені з матеріалів, які відповідають за своїми технічними характеристиками робочим умовам середовища, що транспортується.

Ці трубопроводи повинні відповідати вимогам ДНАОП 0.00-1.11-98, ДНАОП 0.00-1.13-71, ДНАОП 0.00-1.15-71 “Правила будови і безпечної експлуатації трубопроводів для горючих, токсичних і зріджених газів (ПУГ - 69), ДНАОП 0.00-1.30-88 “Правила безпеки при виробництві та споживанні продуктів розділення повітря”.

7.7.3 Влаштування виготовлення, монтаж і експлуатація тру­бопроводів пари з тиском більше 0,07 МПа або гарячої води з тем­пературою понад 115° повинно відповідати вимогам ДНАОП 0.00-1.11-90 і ДНАОП 0.00-1.22-72 "Правила техніки безпеки при експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж".

7.7.4 Запірні пристосування і арматура для апаратів і тру­бопроводів до їх встановлення і після кожного ремонту повинні випробуватися на герметичність. Ці випробування слід здій­снювати після закінчення пригінки і слюсарно-механічної оброб­ки. Гідравлічне випробування на тиск необхідно проводити за нормами ГОСТ 356-80 "Арматура и детали трубопроводов. Давления условные пробные и рабочие. Ряды". Цей тиск повинен бути не нижче проб­ного гідравлічного тиску агрегату. Випробування слід оформлювати актом.

7.7.5 Трубопроводи в будинках цехів слід прокладати відкрито. Прокладання трубопроводів для кислот і лугів, над робочи­ми майданчиками, проходами, робочими місцями не дозволяється. Прокладання трубопроводів для транспортування вибухопожежонебезпечних, пожежонебезпечних, а також отруйних і їдких речовин че­рез побутові, допоміжні та адміністративні приміщення, розподіль­ні пристрої, електро- і вентиляційні приміщення не дозволяється.

Прокладання будь-яких трубопроводів через димові труби, лежаки та інші підсобні пристрої не дозволяється.

7.7.6 Фланцеві сполучення трубопроводів, що знаходяться під тиском повинні надійно ущільнюватися. Ущільнювальні по­верхні фланців для сполучення трубопроводів, а також матеріали і конструкція прокладок для них повинні застосовуватися з ураху­ванням робочого тиску, температури і фізико-хімічних властивос­тей середовища, що транспортується.

7.7.7 Фланцеві сполучення трубопроводів кислот і лугів необхідно, обладнувати захисними кожухами (муфтами). Захисними кожухами слід також обладнувати фланцеві з”єднання технологічних і парових трубопроводів в місцях проходу людей під ними.

7.7.8 На вводах трубопроводів в будинки цехів повинна бути встановлена запірна, а при необхідності і регулююча арматура.

7.7.9 Запірну і регулюючу арматуру трубопроводів слід встановлювати в доступних і безпечних для обслуговування місцях або забезпечувати дистанційним керуванням. Необхідність застосування арматури з дистанційним керуванням або ручним приводом слід визначати умовами технологічного процесу і забезпеченням безпеч­ності роботи.

Місця розташування на трубопроводах арматури, що вимагає постійного обслуговування, повинні бути освітлені.

7.7.10 В місцях встановлення запірної або регулюючої арматури масою понад 50 кг повинні бути передбачені спеціальні ста­ціонарні або переносні піднімальні пристрої.

7.7.11 Всі металеві трубопроводи необхідно заземлювати при вводі в будинки цехів і при виводі з них на контур зазем­лення цехових електроустановок.

На фланцеві з”єднання трубопроводів призначених для транспортування вибухопожежонебезпечних продуктів, слід встановлювати струмопровідні перемички.

Перевірку захисного заземлення необхідно проводити відпо­відно до вимог ПУЕ.

7.7.12 Для всіх трубопроводів, що призначені для транспор­тування небезпечних і шкідливих продуктів, повинна бути передбачена можливість продування їх інертним газом або водяною парою. Під­від інертного газу, або пари до технологічних трубопроводів здійснюється за допомогою знімних ділянок трубопроводів або гнучких рукавів, що відповідають вимогам ГОСТ 18698-79, з встановленням запірної арматури з обох боків знімної ділянки. По закінченні продування необхідно запірну арматуру закрити, а ці ділянки трубопроводів або рукава зняти.

Біля запірної арматури технологічних трубопроводів, крім того, повинна бути встановлена заглушка.

7.7.13 Виконувати будь-які ремонтні роботи на трубопрово­дах, які знаходяться під тиском, а також на трубопроводах, що транспортують вибухопожежонебезпечні пари і гази, що знаходяться під розрідженням, не дозволяється.

7.7.14 Після пуску устаткування з підвищенням параметрів (тиску нагнітання доменного дуття, тиску в барабанах котлів і т.п., температури середовища, що транспортується), або його модернізації необхідно провести ретельний огляд ділянок трубопроводів, де параметри підвищилися, із заміною арматури, яка відпрацювала більш половини нормативного терміну при колишніх параметрах, гнутих і зварних колін і окремих ділянок трубопроводів.

7.7.15 Пізнавальне фарбування, попереджувальні знаки і маркування технологічних трубопроводів повинні відповідати вимо­гам ГОСТ 14202-69 “Трубопроводы промышленных предприятий. Опозновательная окраска, предупреждающие знаки и маркировочные щитки”.

При цьому розпізнавальна фарба повинна включати;

- кодову дільницю, колірякої визначає групу речовини, що транспортується;

- сигнально-попереджувальні кільця, маркувальні написи, що визначають найбільш важливі властивості речовин, які транспортуються.

Кодові дільниці слід наносити на найбільш відповідальних пунктах комунікацій (на відгалуженнях, біля місць з’єднань фланців, в місцях проходів трубопроводів скрізь стіни, перегородки, перекриття).

Маркувальні щитки необхідно застосовувати для додатково­го позначення виду речовин та їх параметрів (температури, тиску тощо), необхідних за умов експлуатації.

7.7.17 Пульпопроводи слід обладнувати пристроями для промивання, відстань між якими за довжиною трубопроводу повино визначатися проектом.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1548 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...