Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична робота №6. Типізація видів протікання процесу управління



Типізація видів протікання процесу управління

Мета: набуття практичних навичок щодо визначення основних типів процесу управління в реальних ситуаціях.

1 Вирішуванні питання

1. Вивчити теоретичні відомості.

2. Виконати практичне завдання.

3. Презентувати роботу мікро-груп перед аудиторією.

4. Оформити звіт.

5. Відповісти на контрольні питання.

6. Захистити роботу індивідуально.

2 Короткі теоретичні відомості

Типізація видів протікання процесу управління

Характер протікання процесу управління дозволяє показати як відбувається процес прийняття рішень в залежності від обстановки, що складається, і пошуку підходів до їх рішення. Для прикладу розглянемо процес управління як послідовність чотирьох його етапів (рис. 1.1), що дозволяє виділити найбільш типові види його протікання. Такий підхід припускає розподіл окремих операцій по етапах в залежності від конкретних умов, можливостей управління, цілей і ситуацій.

Знання різних видів протікання процесу управління допомагає побудувати його найбільш раціонально і, тим самим, домогтися підвищення якості управлінських рішень, економії часу на їхню підготовку, раціональної спеціалізації робіт, внесення чіткості в розробку рішення, або його пошук в умовах недостатньої інформації.

Лінійний тип процесу управління (рис.1.1. а) характеризується строгою послідовністю здійснення його етапів і використовується тоді, коли є повна чи достатня визначеність щодо мети впливу, ситуації і т.д., а також можливість повного здійснення кожного з етапів у рамках властивих йому робіт. Найчастіше лінійний тип управління використовується в типових ситуаціях і тоді, коли приймаються повторювані або елементарні рішення.

Корегуємий тип процесу управління (рис. 1.1 б) припускає необхідність додаткового корегування кожного з етапів процесу управління після проходження наступного етапу. Цей тип використовується в тому випадку, коли існує певна невизначеність, яку можна усунути лише після проходження наступного етапу процесу управління за допомогою корегування вже пройденого етапу.

Розгалуджений процес управління (рис. 1.1 в) полягає в методологічному поділі частини робіт на визначених етапах. Він використовується тоді, коли неможливо виконати узагальнену оцінку ситуації і виділити ключову проблему або прийняти єдине рішення в даній ситуації.

Ситуаційний процес управління (рис. 1.1 г) виникає в ситуації, за якої з неї, головним чином, виходять і пошук проблеми, і розробка рішення. Він використовується в умовах невизначеності щодо мети впливу, яка усувається після проходження наступних етапів. У цьому випадку спочатку формується попередня мета впливу, що уточнюється після оцінки ситуації, визначення проблеми чи навіть вироблення рішення.

Пошуковий тип процесу управління (рис. 1.1 д) припускає повну ясність мети, але неможливості добре оцінити існуючу ситуацію щодо неї і сформулювати основну проблему. Тоді рішення виробляється виходячи загальної оцінки ситуації, а потім уже на основі рішення уточнюється ситуація. Далі відбувається корегування рішення відповідно до обраної і сформульованої мети і нових можливостей оцінки ситуації.

а) лінійний тип процесу управління

б) коригуємий тип процесу управління

в) розгалуджений тип процесу управління

г) ситуаційний тип процесу управління

д) пошуковий тип процесу управління

Рис. 1.1 – Типологія процесу управління

1.3 Перелік завдань

1. Відповісти на наступні контрольні запитання:

1. Що дає знання типології процесу управління?

2. Що характеризує лінійний тип процесу управління?

3. Що характеризує коректуємий тип процесу управління?

4. Що характеризує розгалужений тип процесу управління?

5. Що характеризує ситуаційний тип процесу управління?

6. Що характеризує пошуковий тип процесу управління?

2. Розглянути конкретну ситуацію із життя і визначити тип процесу управління, який найбільше підходить до неї?

3.Розробити мікро-групою ситуації за всіма типами процесу управління за власним розсудом.

4.Привести приклади індивідуально обраних ситуацій, розписати їх за всіма схемами типології процесу управління.

5.Результати роботи мікро-груп оформити на листах формату А4 у вигляді звіту.

6 Результати індивідуальної роботи оформити у робочому зошиті для практичних занять.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...