Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Частина 1



ЧЕРНІГІВ ЧДТУ 2011

Зміст

Вступ...............................................................................................................................4

1. Цільове управління соціально-економічними об’єктами.....................................7

2. Методика побудови “дерева цілей” для соціально-економічних систем............21

3. Побудова дерева проблем та дерева вирішення проблем соціально-

економічних об’єктів....................................................................................................31

4. Класифікація операцій в процесі управління.........................................................36

5. Розробка функціональної структури соціально-економічних систем..................44

6. Типізація видів протікання процесу управління....................................................55

7. Циклічність процесів управління.............................................................................58

8. Регламентація організації процесу управління..................................................….72

Рекомендована література……………………………………………………………79


ВСТУП

Глобальні трансформації в економіці України на прикінці XX–XXI століть значною мірою обумовлені становленням інформаційного суспільства, що полягають в інформатизації, структурних змінах, зростанні інноваційної активності і творчої ролі людини. За таких умов принципово змінюються основні орієнтири економічної діяльності підприємств та інших господарюючих суб’єктів. Найголовнішими завданнями сучасних організацій та підприємств стає пошук адекватних методів і способів їх управління, формування у працівників стратегічного мислення та активне використання в діловій практиці методичного інструментарію управління.

Важливе місце в цьому процесі належить сучасним менеджерам. Вивчення світового досвіду їх підготовки, взаємодія з керівниками провідних регіональних підприємств і компаній, досвід розробки і впровадження нових навчальних дисциплін за напрямом «менеджмент» на кафедрі менеджменту та державного управління в Чернігівському державному технологічному університеті дозволяє стверджувати, що потреба у підготовці фахівців, які володіють теоретичним і практичним інструментарієм обґрунтування і прийняття управлінських рішень в сфері забезпечення успішного довгострокового розвитку підприємства за умов мінливого середовища господарювання продовжує бути актуальною.

Сучасний менеджер має володіти такими ознаками та якостями як: уміння розуміти споживача, здатність формувати ефективні міжособистісні відносини, творчо підходити до вирішення проблем, а також мати ефективну модель поведінки в різних ситуаціях та умовах. Підготовка фахівців з менеджменту, які б відповідали вимогам «нової економіки» – економіки знань – ключове завдання сучасної вітчизняної системи вищої економічної освіти, для вирішення якого, необхідно поряд з класичною теоретичною підготовкою забезпечити використання так званих активних форм пізнання: дискусій з актуальних проблем економіки та управління, ділових на рольових ігор, аналізу практичних ситуацій (кейсів) тощо. Однак не менш важливим (а можливо – найважливішим) у процесі виховування ефективного менеджера є розвинення стратегічного мислення як такого, що забезпечує бачення перспектив розвитку подій у зовнішньому і внутрішньому середовищі підприємства та одночасно налаштовує на креативний підхід до формування неординарних управлінських рішень на основі повного застосування актуальних знань.

Навчальна дисципліна „Теорія управління” є вибірковою і призначена для висвітлення теоретичних основ, питань методології та методики управління соціально-економічними системами, а саме: закладає теоретичне та практичне підгрунтя для ефективного засвоєння основних засад управління на сучасному етапі інтеграції України до світового простору в епоху глобалізації. Дисципліна передбачає освоєння сукупності методологічних та практичних задач управління соціально-економічних систем, що функціонують в умовах нестабільного ринкового середовища.

Обрання необхідних методів вивчення проблем управління, визначення алгоритму ефективного процесу управління в ході виконання індивідуальних завдань дозволяє поступово нарощувати у студентів необхідний обсяг знань та умінь, які доцільні для діяльності майбутнього фахівця в галузі управління.

Логіко-пошуковий характер практичних та індивідуальних завдань забезпечує поступовий розвиток когнитивних здібностей студентів та їх здатності до самонавчання. Аналітична робота в процесі виконання індивідуальних робіт обумовлює формування у студентів критичного мислення, гармонійно розвиває їх індуктивно-дедуктивні здібності; підвищує їхню конкурентоспроможність у майбутньому і дозволяє реалізувати свої потенційні здібності і знання в багатьох галузях економіки.

„Теорія управління” базується на знаннях з дисциплін гуманітарної та соціально-економічної підготовки „Вступ до фаху”, „Логіка”, „Філософія”, „Теорія систем”, „Вища математика” та „Логіка”.

Практичні заняття є такою навчальною формою при якій викладач організовує детальний розгляд студентами окремих теоретичних положень навчальної дисципліни та формує вміння і навички практичного їх застосування шляхом індивідуального виконання відповідно сформульованих завдань.

Практичне заняття включає проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів, постановку загальної проблеми викладачем та її обговорення за участю студентів, розв'язування завдань з їх обговоренням, розв'язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання.

Практичні роботи використовують репродуктивні методи навчання, які дозволяють: закріпити та поглибити знання у студентів; сформувати вміння й навички роботи із різноманітними практичними завданнями; використовувати різноманітні методи наукових досліджень; розвивати у студентів такі особисті риси як: точність, охайність, почуття обов’язку та креативність.

Практичні заняття з “Теорії управління” поряд із традиційними формами навчання передбачають і використання інтерактивних форм роботи – проблемних та імітаційно-ігрових форм навчання. Майже всі практичні завдання передбачають їх виконання окремими мікро-групами. Це дозволяє студентам отримати досвід групової роботи, розподілу обсягу робіт в часі та за окремими виконавцями, презентації власних наробок, сприяє розвитку їх креативності та потребує додаткової самостійної роботи.

Кожна практична робота включає короткі теоретичні відомості з теми заняття, перелік завдань, які потребують вирішення груповим та індивідуальним способом, перелік питань для саоконтролю знань. Робота письмово оформлюється иу вигляді групових та індивідуальних звітів. Практична робота зараховується тільки за умови повного виконання поставлених в ній завдань студентами.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...