Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проектування поперечного профілю магістралі



Для вулиць і доріг в цілому або для окремих їхніх ділянок розробляють типовий поперечний профіль, у межах червоних ліній якого набір окремих елементів, їхні розміри та взаємне розташування не змінюються по довжині магістралі або окремої її ділянки у вказаних межах (див. варіанти поперечних профілів міських вулиць та магістралей різних категорій у [2,15,18]).

Обов'язковими елементами поперечного профілю є: проїжджа частина та пішохідна частина тротуарів, смуги для розміщення підземних комунікацій (на них не дозволяється розміщувати споруди, висаджувати дерева та високорослі чагарники).

Бажаними елементами є: розподільча смуга між проїжджою частиною і пішохідною частиною тротуарів, смуги озеленення для зниження негативного впливу транспорту на навколишнє середовище магістралі.

Згідно з п. 7.34 ДБН [1] ширину розподільчих смуг між елементами поперечного профілю вулиць і доріг треба визначати, виходячи із умов розміщення підземних комунікацій, озеленення, необхідності зниження негативної дії транспорту на навколишнє середовище, але не менше розмірів, наведених у табл. 7.2 ДБН [1].

Обгрунтування ширини технічної смуги для прокладки підземних мереж розробляють з дотриманням вимог розділу 8 "Інженерне обладнання" ДБН [1] та статті 2.13 ДБН [2].

Відстані по горизонталі (у світлі) від найближчих інженерних мереж до конструкцій будинків і споруд, колій трамваю, залізниці, бортових каменів, треба брати за табл. 1 дод. 8.1, а відстані між сусідніми інженерними мережами при їхньому паралельному розміщенні – за табл. 2 дод. 8.2 ДБН [1].

При викреслюванні типового профілю дотримуються тільки горизонтальних масштабів, як правило, 1:100 або 1:200.

На рис. 4.1 показаний приклад типового поперечного профілю для магістральної вулиці. Розроблений типовий поперечний профіль для заданої магістралі з розміщенням інженерних мереж оформляють на форматі А4 і підшивають в пояснювальну записку.

На аркушах формату А4 слід оформити типові поперечні профілі вулиць (по одному для загальноміської та районної магістралей і житлової вулиці) з якими перетинається магістраль (вулиця), що проектується. Обгрунтування їхніх типових поперчених профілів потрібно зробити з дотриманням нормативних вимог ДБН [1,2]. Їх також слід підшити у пояснювальну записку.

Додаткові коментарі по прокладці інженерних мереж на міських вулицях і дорогах зроблені в розділі 10 даних методичних вказівок.

Г – Газопровід високого тиску Т – Теплопровід КВ – Кабелі високої напруги КН – Кабелі низької напруги КЗ – Кабелі зв’язку
1 – Водостік 2 – Кабелі освітлення 3 – Кабелі електрифікованого транспорту В – Водогін К – Каналізація побутова Рис. 4.1
Типовий поперечний профіль загально-міської магістралі


5. ПРОЕКТУВАННЯ ПЛАНУ МАГІСТРАЛІ

Проектування плану магістралі виконується на окремому аркуші в масштабі 1:1000 після того, як розроблено типовий поперечний профіль вулиці чи дороги та уточнена інформація відносно типових поперечних профілів магістралей, вулиць і доріг, з якими буде перетинатись задана магістраль. Для цього також необхідно привести у масштабну відповідність видану топографічну основу.

Проектування плану магістралі потрібно розпочати з проектування планового положення її осі. При цьому слід чітко зафіксувати відповідні кути її повороту та чітко визначити величини цих кутів α (рис. 5.1).

У вершинах кутів повороту слід вписати горизонтальні криві (рис. 5.1), величини радіусів R яких мають бути не менше ніж дозволяють ДБН [1,2]. Для вписування цих кривих слід визначити їхні характеристики: тангенс Т, довжину кривої К, бісектрису Б та домір Д за таблицями [14] чи за розрахунковими формулами

Т = R tg α/2, (5.1)

К = π R α / 180º, (5.2)

Б = R ( Sec α/2 - 1), (5.3)

Д = 2Т- К. (5.4)

Рис. 5.1

У курсовому проекті характеристики горизонтальних кривих необхідно визначити за розрахунковими формулами (5.1) - (5.4) і за таблицями [14].

Відповідні розрахунки звести до табл. 5.1.

Таблиця 5.1





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1310 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...