Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Студента-практиканта IV курсу



1. Індивідуальний план навчально-виховної роботи студента-практиканта.

2. Щоденник студента-практиканта, до якого під час педагогічної практики записуються результати спостереження за окремими учнями, і колективом класу, аналіз відвіданих уроків, висновки зауваження керівників пед.практикою і т.п.

3. Звіт з педпрактики.

4. Конспекти уроків за фахом.

5. Конспект залікового виховного заходу.

6. Завдання з психології.

7. Аналіз уроку.

8. Характеристика на студента з оцінкою, виставленою на педраді.

ІІІ. Зміст і програма педагогічної практики студентів випускного курсу

На випускному курсі студенти проходять практику, в ІХ-ХІ класах (15-17 років). На V курсі завершується підготовка студентів за фахом. В цей період перевіряється готовність майбутнього вчителя до практичної діяльності в школі.

Студент цілковито самостійно виконує всі обов'язки, вчителя-предметника і класного керівника. Це підвищує його відповідальність за проходження практики. Методисти лише консультують його, а якщо трапляються труднощі, дають рекомендації, надають методичну допомогу.

Виконуючи свої обов'язки вчителя-предметника, студент випускного курсу поглиблює свої знання, уміння і навички:

1. Студенти проходять педпрактику в IX-XI класах міських і сільських загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій.

2. Практикант дотримується правил внутрішнього розпорядку школи, виконує розпорядження адміністрації і керівників практики. Знаходиться в школі щодня не менше 6 годин. Виконує обов'язки класного керівника, будучи для школярів взірцем організованості, дисциплінованості, ввічливості, працьовитості.

3. На період практики один із студентів, що працюють в даній школі, призначається старостою групи. До обов'язків старости входить облік відвідуваної студентами школи, складання графіка проведення залікових виховних заходів затвердження їх у методистів, повідомлення про консультації, що проводяться методистами.

4. Студент-практикант ретельно готується до кожного уроку і проведення різноманітних позакласних занять. Проводить не менше 10 уроків за фахом.

5. Студенти-практиканти є дублерами класного керівника і зобов'язані проводити позакласну роботу з учнями закріпленого класу; вивчати документацію школи і брати участь в засіданнях педради, методичних семінарів, нарад. Ознайомитися з особистими справами учнів; плануванням виховної роботи класного керівника, школи; скласти індивідуальний план роботи на весь період практики і затвердити його у методиста.

І тиждень практики.

6. Здійснює організацію і проведення виховної роботи з учнями старшого шкільного віку з урахуванням їх індивідуальних, вікових особливостей і рівня вихованості в наступних напрямах:

- виховання моральності, свідомої дисципліни і культури поведінки;

- виховання громадянської відповідальності і формування правової культури;

- виховання свідомого ставлення до навчання і розвиток пізнавальної активності учнів, формування культури розумової праці;

- формування екологічної культури;

- виховання любові до праці, поваги до людей праці, підготовка до свідомого вибору професії;

- формування емоційної культури;

- формування естетичної культури;

- зміцнення здоров'я і формування санітарно-гігієнічної культури.

7. Студент повинен підводити підсумки виховної роботи зі школярами за минулий період (аналізувати рівень вихованості учнів, виявляти причини труднощів і недоліків у виховній роботі), виділяти конкретні виховні задачі даного колективу школярів на майбутній період, вибирати оптимальні форми, методи, засоби і види сумісної діяльності, спрямованої на досягнення ефективних результатів.

8. Студент-практикант повинен брати безпосередню участь в проведенні виховних заходів за планом школи, класного керівника, учкому; проводити роботу з активом класу; надавати допомогу в організації колективних творчих справ класу, проводити класні години, бесіди, диспути, вечори за планом класного керівника; вивчати психолого-педагогічні особливості, міжособистісних стосунків в колективі класу.

9. Проводить індивідуальну роботу з учнями, які виявляють підвищений інтерес до предмету; які мають труднощі в освоєнні знань; відхилення в поведінці і ін.

10. Студент-практикант знайомиться з розділом “Робота з батьками, громадськістю” в планах школи і класного керівника, з планами роботи батьківського комітету класу; розмовляє із заступником директора з виховної роботи; організатором, класним керівником про організацію, форми і методи роботи з сім'єю і громадськістю, проводить пропаганду педагогічних знань серед батьків, індивідуальні бесід, відвідує сім’ї учнів; бере участь у підготовці і проведенні батьківських конференцій, зборів, клубних занять за інтересами.

11. Студент-практикант оформляє звітну документацію і надає її на перевірку методистам кафедр, груповому керівнику за 3 дні до закінчення практики.

12. У разі невиконання вимог, пред'явлених практиканту, студент може бути усунений від проходження практики.

13. Студенту, усуненому від практики або в раз отримання за неї незадовільної оцінки, за дозволом ради факультету призначається повторне проходження практики, без відриву від навчальних занять в університеті.

Виконуючи свої обов'язки вчителя-предметника, студент випускного курсу поглиблює свої знання уміння і навички:

- користуватися методичними посібниками, підручниками, програмами в підготовці до уроку, організації позакласної роботи з предмету;

- планувати роботу з предмету на семестр;

- планувати свої уроки і складати на кожний з них конспект; опановувати методи, принципи і техніку проведення уроків різних типів;

- організовувати навчання на основі сучасних дидактичних вимог і наукових досягнень в галузі своєї спеціальності;

- користуватися наочністю і технічними засобами навчання; виготовляти дидактичний матеріал до уроків (таблиці, схеми, моделі, картки і т. ін.);

- проводити дослідницьку роботу;

- керувати позакласною і позашкільною роботою за своїм фахом;

- робити психолого-педагогічний аналіз виховних заходів, що проводяться з учнями старших класів;

- вивчати і узагальнювати педагогічний досвід роботи школи і творчо використовувати його в практичній діяльності;

- здійснювати психолого-педагогічне вивчення колективу школярів з використанням експериментальних методик; складати психолого-педагогічну характеристику учнівського колективу.

Приблизна програма завдань по проведенню педагогічної практики на V курсі

I-II тиждень. Вихід у школу, знайомство зі школою, бесіда з керівниками школи про завдання навчально-виховної роботи педагогічного колективу школи, розподіл по класах, знайомство із класними керівниками, учителями -предметниками. Знайомство з колективом класу, активом класу, складання індивідуального плану роботи з урахуванням плану роботи класного керівника. Детальне вивчення програми, планів і підручників по своєму навчальному предметі. Відвідування й аналіз уроків учителів-предметников, позакласних заходів у даному класі з метою вивчення учнів.

III-IV тиждень. Відвідування й аналіз уроків учителів-предметников, оформлення записів у щоденнику. Розробка конспектів і проведення пробних уроків за фахом, з використанням різноманітних методик і наочних засобів навчання. Складання плану вивчення колективу учнів; проведення анкетування, спостереження, індивідуальних бесід, консультацій; психолого-педагогічний аналіз результатів виховної роботи в класі.

V-VI тиждень. Відвідування не менше 6 уроків учителів-предметників і студентів-практикантів; обговорення й аналіз відвіданих уроків; оформлення результатів у щоденнику. Підготовка й проведення уроків різного типу, позакласних занять з предмету. Проведення залікових уроків. Вивчення засобів стимулювання учнів IX-XI класів, їх індивідуальних і вікових особливостей; здійснення індивідуального підходу до окремих учнів; організація й проведення позакласної виховної роботи з учнями закріпленого класу (екскурсій, тематичних бесід, пізнавальних вечорів, виставок, диспутів, дискусій, літературно-музичних віталень, зустрічей за “круглим столом” і ін.); відвідування родин учнів; робота з активом класу; випуск газет, рукописних журналів.

VII-VIII тиждень. Проведення залікового виховного заходу; підготовка дидактичного матеріалу з предмету; складання психолого-педагогічної характеристики на учня; проведення роботи з батьками; оформлення звітної документації; затвердження звітної документації; педрада; аналіз пед.практики студентів. Підсумкова конференція.

Студенти беруть участь у підсумковій педраді й конференції по педагогічній практиці, де виступають із доповідями про пророблену роботу з теми дипломного дослідження.

Засідання педради проводиться в останній день педпрактики. На педраді виступають студенти-практиканти зі звітом про виконання програми педагогічної практики; учителі-предметники, класні керівники, члени адміністрації школи, методисти, груповий керівник. Оцінки за педпрактику обговорюються й затверджуються на педраді.

Результати педагогічної практики обговорюються на підсумковій конференції. Підсумкова оцінка виставляється тільки після надання всієї звітної документації. Студентам, що не надали своєчасно документацію, підсумкова оцінка знижується.

Звітна документація





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 6072 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...