Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Септоріоз



Поширений скрізь, де вирощується просо. Уражаються всі надземні частини рослини, особливо листя і їх піхви. На території СНД проявляється у двох формах: при першій плями на уражених органах вузькі, спочатку світло-сірі, а потім буро-сірі, з вузьким червонуватим обідком; для другої форми характерні витягнуті, білясті плями з вузьким бурим обідком. Пікніди в першому випадку формуються в місцях плям групами, у другому - лінійними рядами. Збудники септоріозу - недосконалі гриби роду Septoria порядку Sphaeropsidales: першої форми Septoria panici miliacei Zybina, другий - Septoria graminum Desmazieres. У пікнідах формуються ниткоподібні, розміром 50 X 5 мкм світло-зелені пікноспори з 5-7 поперечними перегородками. У S. graminum пікноспори безбарвні, розміром 50-75 X 1-1,5 мкм, без перегородок (одноклітинні). У період вегетації проса пікноспори розносяться по полю вітром і крапельками дощу. Проростають вони при наявності капельножидкой вологи і температури повітря 4-3... + 32 ° (оптимум 4-18... 4-23 °). Інкубаційний період хвороби при оптимальних умовах триває 8-11 днів, а при зниженні температури може збільшуватися до 27-30 днів. При настанні посухи розвиток септоріозу сповільнюється. Зимують гриби на опалому уражених листках, в купах і скиртах соломи, а іноді й на насінні у вигляді пікнід з пікноспорами. Навесні вони служать первинним джерелом інфекції. Збудники септоріозу проса вражають також багато інших культурних і сміттєві злакові рослини, які є додатковими резерваторами інфекції. Даних про стійкість різних сортів проса до септоріозу немає. Прийнято вважати, що втрати врожаю від цього захворювання можуть досягати 10-15%. Важливими профілактичними заходами є ретельне очищення та протруювання насіння, дотримання просторової ізоляції посівів проса (не менше 0,5 км) від полів, де цю культуру обробляли в минулому році, знищення бур'янів. Запас інфекційного початку в грунті знижує зяблева оранка з оборотом пласта.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 199 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...