Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сіра гниль



Поширена в південних районах України, у Ростовській та інших областях РФ. Проявляється на початку молочно-воскової стиглості кукурудзи тільки на качанах у вигляді густого сірого нальоту між рядами зернівок. Зазвичай наліт з'являється у верхній частині качана, але потім швидко поширюється на іншу частину. У місцях розвитку сірої гнилі зернівки стають бурими, відмирають і легко кришаться.

Збудник хвороби - нижчий гриб Rhizopus maydis Bruderl порядку Mucorales, який утворює рясну несептірованную грибницю зі столонами і ризоидами, які і впроваджуються в тканини рослин. На столонах одинично або групами формуються спорангіеносци зі спорангіями і спорангіеспорамі. Спорангіеносци довжиною 330-1200 мкм, спорангії округлі, 110-165 мкм у діаметрі; спорангіеспори жовті, еліптичні, 5,5-8,3 X 4,5-7 мкм. Гриб розвивається при вологості більше 60% і температурі +30... + 35 °, тому в період зберігання качанів розвиток сірої гнилі майже не збільшується. Зберігається гриб у вигляді грибниці і спорангіеспор на післяжнивних рештках у полі. Насіння в поширенні інфекції істотного значення не мають.

При ранньому ураженні рослин качани недорозвиваються, насіння втрачають схожість і сильно пліснявіють в період зберігання. На півдні України недобір урожаю кукурудзи від сірої гнилі в середньому становить 0,05-0,3%, але в окремих районах досягає 3-4%.

Бактеріоз качанів. Проявляється в період молочної стиглості на верхівці зернівок у вигляді вдавлених плям блідо–сірого кольору, діаметром 2–3 мм. У подальшому плями стають зморшкуватими або виразкоподібними, набувають бурувато–жовтого кольору з темно–сірою облямівкою. У поширенні хвороби значну роль відіграє хлібний клопик, в організмі якого живуть фітопатогенні бактерії. Останні заносяться в ранку, яка утворюється в процесі пошкодження цим шкідником оболонки зернівок. Уражені зернівки недорозвинені, мають меншу масу і схожість. В процесі зберігання хворі качани швидко пліснявіють.

Біль качанів. Проявляється на зернівках у вигляді тріщин з крихким епідермісом, що виступає з них. Це явище спостерігається наприкінці молочної — на початку воскової стиглості кукурудзи, коли вміст зернівок починає затвердівати. Це захворювання непаразитарне, зумовлене невідповідністю між швидкістю розростання в зернівці ендосперму та насіннєвої оболонки у зв’язку із несприятливими погодними умовами: зміною посухи надмірно вологим періодом. На хворих качанах інтенсивно розвиваються мікроскопічні гриби, які призводять до їх повної загибелі.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 269 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...