Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заляльковування



Листки і листкові піхви набувають мозаїчного забарвлення. Ріст рослин дуже затримується, звичайно висота їх не більше 30 см, а іноді спостерігається посилене кущення. Урожай карликових рослин знижується, або вони зовсім не плодоносять.

Заляльковування кукурудзи викликає той самий вірус, що й заляльковування вівса та інших злаків. Захворювання не передається насінням й через грунт.

Переносником вірусу є темна цикадка Delphax striatella. Період інкубації вірусу в переноснику — 6-16 діб. Зберігається вірус у тілі личинок темної цикадки, яка зимує поблизу полів, де вирощують овес. Потрапляючи з вівса, а також із злакових бур'янів на кукурудзу, цикадки поширюють вірус.

Розповсюдженість заляльковування на кукурудзі поки що незначна Але при сильному розвитку хвороби вона викликає зменшення урожаю зеленої маси у 3-3,5 раза, а врожай качанів — у 5 разів.

Смугастість кукурудзи (крапчастий штам).

Збудник — вірус смугастості кукурудзи (ВСК) — maize streak virus.

Синоніми: Zea virus 3, Smith. Належить до геміпівірусів (Geminivirus), які несуть у собі однониткову ДНК. Здвоєні частки (18X20 нм) мають два неповних ікосаедра з 22 загальними капсомерами. Вірусні часточки акумулюються в ядрі, утворюючії великі агрегати. Уражує вірус кукурудзу, цукрову тростину, просо.

Поширення. ВСК зустрічається у Східній Африці, Азії (Індія).

Симптоми. Молоді листки уражених ВСК проростків кукурудзи мають крапчастість у вигляді дифузних плям нормальної зеленої тканини на блідо-зеленому фоні. Молоді крапчасті листки не такі пружні, як у здорової рослини, і поникають. Дифузний характер візерунків є характерною ознакою цієї хвороби, що відрізняє її від типової мозаїки і, особливо, від крапчастості, яку викликає вірус мозаїки цукрової тростини.

Передача. ВСК крапчастий штам передається цикадами трьох видів (Cicadulina mbila, Naude, C. zeae, С. nicho-lsi), трансоваріальна передача відсутня, не передається інокуляцією соком і насінням.

Шкідливість. Знижує урожай і його якість. Діагностика. Передача вірусу на рослинп-індикатори за; допомогою цикадок, електронне мікроскопіювання. і Заходи захисту. При наявності хвороби проводять боротьбу з переносниками вірусу, шляхом застосування хі­мічних засобів захисту, знищення рос.ІНН-резерваторіВ, Дотримання строків і густоти посіву, вирощування стійких сортів Карантинні заходи.

Заходи захисту. Дотримання ранніх строків сівби, боротьба з переносником шляхом знищення його стацій (резерваторів), культивування стійких гібридів тз сортів.

Карликовість кукурудзи (maize stunt).

Збудник хвороби — спіроплазма.

Синоніми: Corn stunt virus; maize stunt disease virus; corn stunt, Frazier, Kunkel; corn stunt spiroplasma. Збудник має спіральну ниткоподібну структуру (рис. 28), яку можна виявити за допомогою світлового мікроскопу при збільшенні 1000х у фазовому контрасті або темному полі. Форма спіроплазми варіює від овальної (100—250 нм у діаметрі) до рухливих і нерухливих ниток. Уражує кукурудзу та теосинте. Інкубаційний період збудника в рослині від 16 до 72 днів, у переноснику — 14 днів, а зберігається в ньому 88 днів.

Поширення. США, країни Центральної Америки, Мексіка, Куба, Перу. І Симптоми. Рослини кукурудзи карликові, кущисті з хлор-отичними листками, які вкриті зеленими та білими штрихами, мають широкі бронзові та червоні смуги, що тягнуться по всій довжині листка і чітко вимальовуються. На перших листках проявляються хлоротичні плями та смуги на зеле-ному фоні. Спостерігається хлороз карликових рослин, чим і відрізняється ця хвороба від усіх'інших хвороб кукурудзи. Уражені листки і стебло іноді мають червонуватий відтінок. З пазух листків і вздовж пагонів, які дають качани, утворюється велика кількість пагонів.

Передача. Збудник хвороби поширюється цикадками Baldulus maidis, В. elimatus; Graminella nigrifrons; Exi-ianus exitiosus.

Шкідливість. Урожай зеленої маси різко знижується в результаті карликовості рослин, при значному ураженні зменшується урожай зерна.

Діагностика. Мікроскопіювання (світловий мікроскоп). Заходи захисту спрямовані на знищення переносника. Тонка штрихуватість кукурудзи (maize rayado fino). Збудник. Вірус тонкої штрихуватості кукурудзи*'* (ВТШК), вірус райодофіно — maize rayado fino virus належить до групи тогавірусів (Togavirus). Частки вірусу ізометричні, діаметр 28—32 нм, мол. маса — 2ХЮ6- Інактивація вірусу в соці відбувається при розведенні 10~4— 10-5, тривалість збереження інфекційності соку — 72— 96 год.

Діагностика. Електронна мікроскопія, серологічний ме-од.

Заходи захисту. Боротьба з переносниками

12.Система заходів проти хвороб кукурудзи.

Районування сортів і гібридів, стійких до хвороб, впровадження агротехнічних заходів, що підвищують стійкість рослин, оздоровлення насіння, боротьба з хворобами в період вегетації, запобігання розвитку хвороб під час зберігання та здійснення карантинних заходів.

Кукурудза володіє гетерозиготністю, і це ускладнює закріплення в потомстві потрібних властивостей. Тому селекційна робота повинна бути спрямована на створення таких гібридів і сортів кукурудзи, які володіли б груповою стійкістю до хвороб, найбільш шкідливим певною еколого-географічній зоні. На Україні виведені такі гібриди, як Дніпровський 247м, Дніпровський 320АВМ, Буковинський ЗТВ, ВІР 42МВ та інші, які менше уражаються фузаріозом, нігроспорозом, пухирчастої сажкою і плесо-Невен.

До агротехнічних заходів належать сівозміну, посів в оптимальні терміни (при тем-ре грунту 9... 12 °), на оптимальну глибину (8 см, а в зонах надмірного зволоження на важких за механічним складом грунтах - 4-5 см), накопичення і збереження вологи, створення достатньої аерації ґрунту, знищення бур'янів. У період догляду за посівами кукурудзи необхідно виявляти малопоширені та карантинні хвороби. Збирання врожаю в стислі терміни. Видалення і знищення рослинних залишків. Проведення зяблевої оранки, яка створює сприятливі умови для швидкого перегниваючи-ня післяжнивних залишків та накопичення вологи в грунті. Внесення органічних і мінеральних добрив, а також підживлення. Дози і співвідношення добрив потрібно встановлювати з урахуванням агрохімічних показників грунту.

Відбір здорових качанів на зберігання. Вони повинні бути дозрілими, вологістю 16% (зерна - 13%). Під час зберігання обов'язкове вентиляція приміщення.

За 2-3 місяців до сівби насіння протруюють суспензією 70% -го Тига-ма і плівкоутворюючих речовин: полівінілового спирту (ПВС) або натрієвої солі карбоксиметилцелюлози технічної (NaKMLQ з мікроелементами (цинк, марганець, молібден та ін.) У співвідношенні 2 кг на 10 л в розрахунку на 1 т насіння.

Карантинні заходи. Об'єктом зовнішнього карантину є бактеріальне в'янення кукурудзи. Тому весь посівний матеріал, що надходить з-за кордону, необхідно ретельно перевіряти, висівати в карантинних розсадниках і тільки після фітопатологичеськой експертизи вирішувати питання про його використання. При виявленні хвороби негайно повідомляти в карантинну інспекцію для вжиття термінових заходів

Тема 15: Хвороба гречки і система захисту

1.Фітофтороз

2.Аскохітоз

3.Церкоспороз

4.Несправжня борошниста роса

5.Сіра гниль

6.Філостиктоз

7.Бактеріоз

8.Мозаїка

9.Вірусні хвороби

10.Система заходів проти хвороб гречки





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 491 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...