Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Просяний комарик



Тип шкідника: Шкідник зернових злакових культур

Ряд: двокрилі - Diptera

Сім'я: галлици - Cecidomyiidae

В Україні повсюдно завдає шкоди у степовій зоні. Пошкоджує просо. Зовні схожий на Гессенську муху. Забарвлення тіла темна, черевце яскравого відтінку. Самка розміром 2 - 3, самець - 2 мм. Голова маленька, сильно нахилена вниз, очі великі, чорні. У самки вусики з 13, у самця - з 11 члениками, в рідкісних волосках. Яйцеклад висувний, по довжині майже дорівнює брюшку.

Яйце біле, довге, ребристе. Личинка безнога, старшого віку - оранжево-чорна. Лялечка відкрита, рухлива, з темно-коричневим початком голови, ніг, крил, вусиків і оранжево-чорним черевцем. Личинка створює нитчасті, светлокремового кокони, які прикріплює до зерна. Зимують личинки в післяжнивних рештках і в зерні, яке осипалося, а також в насінні бур'янів. При сприятливих умовах протягом вегетаційного періоду розвивається три - чотири покоління. Літ імаго першого покоління - у другій декаді червня. Яйця відкладає на бур'яни, де відбувається розвиток личинок. Імаго другого покоління літають у першій декаді липня і заселяють просо ранніх і середніх строків сівби. Років третього покоління спостерігається в серпні, розвиток личинок - на пізніх посівах проса. Років четвертого покоління - в першій декаді вересня. Комахи відкладають яйця на колоскові лусочки квіток.

Плодючість самок становить від 40 до 160 яєць. При середньодобовій температурі 18 - 25 ° С і відносній вологості повітря 60 - 70% ембріональний розвиток завершується за 2 - 3 доби. Личинки першого віку мігрують всередину квітки, де розвиваються 7 - 8 діб, харчуючись соком квіткових лусочок, маточок, тичинок. В одній квітці проса може розвиватися до чотирьох личинок.

У разі значної кількості личинок квіткові лусочки розкриваються, а личинки випадають з квітки і гинуть. Масовому розмноженню просяного комарика сприяють багато опадів, особливо навесні, і підвищені температури.

Заходи захисту. Знищення бур'янів гербіцидами. У вогнищах розмноження обприскування інсектицидами. Перша обробка на початку появи волоті проса, друга - через 7 - 10 діб.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 351 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...