Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінка біологічної цінності фруктово-ягідного смузі з м'ятою



Сировина Нетто,г Біл-ки, г Жи-ри, г Вуг-лево-ди, г Клітковина, г B1 мг B2 мг PP мг β-каро-тин B6 мг C мг Na мг K мг Mg мг Са мг P мг Fe мг Ккал
Полуниця   0,56 - 5,25 2,8 0,02 0,04 0,21 0,02 0,04   12,6 112,7 12,6   16,1 0,84  
Брусниця   0,35 - 4,3 0,8 - - - 0,03 - 7,5 3,5 36,5 3,5     0,2  
Банан   0,6 0,04 8,4 0,32 0,02 0,02 0,24 0,05 0,16   12,4 139,2 16,8 3,2 11,2 0,24  
Вода   - - - - - - - - - - 0,24 0,09 0,27 1,23 - - -
Листя м’яти   4,5 0,9 2,7 0,1 0,01 0,01 0,2   0,01     0,13 0,03 0,06      
Вихід   6,01 0,94 20,65 4,02 0,05 0,07 0,65 0,1 0,21 56,5 28,74 288,62 33,2 52,49 35,3 7,28  
% ДП -   1,7 8,4 13,4 3,3 3,9 46,4   10,5 62,8 2,21 11,6 8,3 5,25 4,4 40,4 -

Примітка. * ДП - добова потреба


На основі наших розрахунків, як видно з табл. 1, встановлено, що фруктово-ягідне смузі з м'ятою багате на вітаміни С (62,8 %), РР (46,4 %) і мінерали К (11,6 %), Fe (40,4 %). Його можна широко використовувати в оздоровчому харчуванні, оскільки багатий вітамінний та мінеральний склад цього смузі сприятиме виконанню різних функцій в організмі людини. Так:

1) вітамін С зміцнює імунітет, захищає кровоносні судини, зміцнює кістки і зуби, бере участь у синтезі гормонів, регулює обмін холестерину;

2) вітамін В6 (його вміст у напої становить 10,5 % від добової потреби) – фактор функцій ЦНС і шкіри, бере участь у кровотворенні, підвищує розумову і фізичну працездатність;

3) вітамін РР – антипелагричний чинник, регулює травлення, нервову систему, захищає клітини шкіри;

4) залізо бере участь у синтезі гемоглобіну, покращує стан шкіри, волосся і нігтів.

Низька енергетична цінність смузі (183 ккал) дає змогу використовувати його для зниження маси тіла. Не рекомендовано вживати людям, які мають алергію на будь-який компонент смузі.

Наступною нашою розробкою було “Виноградне смузі з пластівцями”, яке має такий рецептурний склад: виноград 150 г, банан 25 г, пластівці 5 г, кефір жирний 70 г. Вихід 250 г.

Виноград – зміцнює імунітет, підвищує опірність організму до інфекцій, омолоджує організм, покращує стан серцево-судинної системи. Пластівці є джерелом енергії, покращують травлення, обмін речовин. Кефір – нормалізує мікрофлору кишківника, позитивно впливає на процеси травлення, володіє антимікробними властивостями, сприяє виведенню токсинів з організму і перешкоджає розмноженню патогенних мікробів, сприяє підвищенню імунітету.

Аналогічно проведено розрахунки хімічного складу “Виноградного смузі з пластівцями”. На підставі оцінки біологічної цінності виноградного смузі з пластівцями ми можемо сказати, що воно є джерелом таких вітамінів, як С і РР, а також мінеральних речовин – калій, кальцій, фосфор.

Вітаміни групи В (В1 – 8,7 %, В2 – 9,4 %) позитивно впливають на ЦНС, сприяють нормальному росту, регулюють білковий обмін, поліпшують зовнішній вигляд шкіри, зміцнюють волосся. Вітамін С (13,3 %) зміцнює імунітет, бере участь у синтезі гормонів, має антиоксидантні властивості. Вітамін РР (53,6 %) захищає клітини шкіри, нервову систему, допомагає при безсонні, втраті апетиту.

Мінеральні речовини смузі володіють такими властивостями: К (23,5 %) – сприяє виведенню з організму рідини, коригує лужний баланс крові; Mg (13%) – запобігає стресам та алергії, активно впливає на обмін енергії, постачання організму киснем; Ca (15,6%) – зміцнює кістки, волосся, захищає легені; Fe (15,4%) – зменшує вірогідність захворювання на анемію, покращує стан шкіри. Також це смузі має невисоку енергетичну цінність – 180,8 ккал.

Не рекомендовано його споживати людям із підвищеною кислотністю шлунку, при панкреатиті та виразковій хворобі, а також при алергії на будь-який компонент смузі.


Наступною нашою розробкою було “Смузі для покращення настрою”. Його рецептурний склад такий: морквяний сік 50 г, яблучний сік 50 г, банан 70 г, грейпфрут 70 г, свіжий імбир 5 г, листя м'яти 5 г. Вихід 250 г.

Кожен із компонентів смузі володіє різними корисними властивостями для здоров’я людини. Морквяний сік позитивно впливає на стан шкірних покривів і волосся, сприяє загоєнню ран, гнійників, виразок, використовується при лікуванні опіків і обморожень, також цей сік входить до складу комплексної протиракової терапії.

Яблучний сік - сприяє очищенню крові від шкідливого холестерину, сприяє поліпшенню травлення, стимулює вироблення травного соку, збільшує його кислотність (що показано при гастритах зі зниженою кислотністю); позитивно впливає на кишечник, очищає його від токсинів, шкідливих речовин, шлаків, налагоджує перистальтику.

Грейпфрут - виводить зайву рідину з організму, сприяє очищенню від шлаків і токсинів, спалює жири, допомагає при сильній фізичній і розумовій перевтомі, заряджає енергією, підвищує увагу і покращує настрій, апетит і пам’ять, позбавляє від безсоння, тонізує і освіжає шкіру, надаючи їй здорового вигляду.

Імбир - позитивно впливає на нервову систему і головний мозок, поліпшує кровообіг у мозку і тим самим усуває симптоми перевтоми, головний біль, покращує пам’ять.

Проведено аналіз хімічного складу “Смузі для покращення настрою”. Смузі для покращення настрою можна вважати функціональним напоєм оскільки воно містить 16 % добової потреби у білку, багате на вітаміни групи В, вітамін С, РР та β-каротин, мінеральні речовини (Na, Ca, Mg, Fe, K, P).

Аналіз нутрієтного складу цього смузі показав, що:

Ñ Завдяки грейпфруту та яблукам воно містить 50 % добової потреби у вітаміні С, який є добрим антиоксидантом, нормалізує обмін вуглеводів, жирів, білків, в тому числі колагену(який тримає нашу шкіру в тонусі), сприяє опірності організму від несприятливих чинників, зокрема, від дії вільних радикалів та різних інфекцій. Також вітамін С допомагає краще засвоюватися залізу, вміст якого в цьому смузі покриває 60% добової потреби в ньому, завдяки такій сировині як яблука і м’ята. Залізо потрібне для участі у процесах кровотворення; є складовою гемоглобіну.

Ñ Вміст бананів в смузі збагачує його вітамінами групи В, найбільше забезпечує вітаміном В6 (20% добової потреби). Піридоксин активує роботу більше 60-ти ферментних сполук, бере участь в обміні амінокислот, жирних кислот, видаляє щавлеву кислоту (надлишок якої сприяє утворенню каменів у нирках). Цей вітамін бере участь в обміні холестерину, сприяє покращенню функціонування нервової системи та печінки.

Ñ Вміст харчових волокон у напої (14 % добової потреби) сприятиме покращенню роботи травної системи. Потрапляючи в шлунок, харчові волокна активно вбирають рідину, збільшуючись в декілька разів й завдяки цьому швидше настає відчуття насичення. Вони сорбують шкідливі речовини, що надходять з їжею (важкі метали), або накопичуються в результаті діяльності організму (токсини).


Ñ Паралельно пектини, які містяться у сировині сповільнюють засвоєння простих вуглеводів. Глюкоза виділяється в кров поступово, що дозволяє уникнути гострих нападів голоду і численних проблем, здатних у результаті призвести до діабету. Харчові волокна зв’язують холестерин і жовчні кислоти, завдяки чому знижується ризик розвитку захворювань серця і судин, появи каменів у жовчному міхурі. Вони нормалізують мікрофлору кишечника, що сприяє синтезу вітамінів, засвоєнню мінеральних речовин тощо.

Ñ Вміст калію у напої становить 26 % добової потреби. Він потрібний для нормального функціонування серця та тонусу судин, нормалізує артеріальний тиск.

Ñ Завдяки кореню імбиру напій володіє також багатьма корисними властивостями. У імбирі міститься ефірна олія, вітаміни В1, В2 та С, мікро- і макроелементи, а також всі необхідні для людини незамінні амінокислоти (триптофан, треонін, лейзін, метіонін, феніланін, валін). Спектр лікувальних властивостей імбиру досить широкий, він надає: протизапальну, спазмолітичну, знеболюючу, розсмоктувальну, потогінну та тонізуючу дії. Також імбир має сильну антиоксидантну і заспокійливу дію, підвищує імунітет і захищає організм від паразитів.

Не рекомендовано споживати “Смузі для покращення настрою” людям із підвищеною кислотністю шлунку, при запальних процесах у тонкому кишківнику та при алергії на будь який із компонентів смузі.

Наступною нашою розробкою було “Смузі овочеве”. Його рецептурний склад такий: морквяний сік 90 г, броколі 80 г, шпинат 70 г, соняшникове насіння 10 г. Вихід 250 г.

Броколі має високий вміст антиоксидантів, може забезпечити захист серцево-судинної системи і містить багато антиракових сполук.

Соняшникове насіння є джерелом простагландинів, які оберігають від виразок слизові оболонки шлунка й кишківника. Також, деякі простагландини запобігають підвищенню артеріального тиску, сприяють виведенню нирками надмірної кількості солей, посилюють кровообіг судин.

Шпинат – це відмінне джерело заліза, що є структурним елементом гемоглобіну, який забезпечує киснем всі клітини організму та входить у склад системи, що відповідає за вироблення енергії та обмін речовин. Вживання шпинату позитивно впливає на очі, адже він містить лютеїн та інші речовини, що захищають нервові клітини і запобігають виникненню таких захворювань як дистрофія сітківки.

Аналіз хімічного складу “Смузі овочевого” показав, що це смузі багате на білки 16 % від добової потреби, містить вітаміни групи В, С, РР, β-каротин, U та багатий мінеральний склад (натрій, залізо, кальцій, калій, магній), є джерелом харчових волокон (14%). Енергетична цінність склянки такого смузі становить 130 ккал. Завдяки такій мінімальній кількості калорій і максимально корисному хімічному складу, це ідеальний напій для тих, хто стежить за фігурою і хоче скинути вагу.

Білкова складова “Смузі овочевого” містить незамінні амінокислоти, що беруть участь в основних процесах життєдіяльності усього організму.

При споживанні 250 г цього смузі задовольняється майже на чверть добова потреба у вітамінах групи В, (В1 - 26%, В2 - 17 %, В6 - 22 %). Вітамін В1 позитивно впливає на нервову систему і розумові здібності. Потреба в ньому задовольняється більшою мірою завдяки соняшнику.

Завдяки великій кількості вітаміну С та Е цей напій володіє антиоксидантними властивостями. Антиоксиданти сприяють омолодженню організму, виводять вільні радикали, знижують рівень холестерину в крові, значно покращують склад крові, позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи.

Броколі є джерелом вітаміну U. Цей вітамін сприяє загоєнню виразки шлунка і дванадцятипалої кишки, володіє атеросклеротичною дією.

“Смузі овочевий” покриває 15 % у кальції, вміст якого більшою мірою забезпечується за рахунок шпинату. Кальцій сприяє зміцненню скелету, зубів. Хлорофіл і залізо (26 % добової потреби) позитивно впливають на стан крові. Залізо – це відмінний профілактичний засіб проти анемії, з його допомогою підвищується гемоглобін і збільшується кількість червоних тілець в крові.

“Смузі овочевий” не рекомендується людям з ревматизмом, подагрою, захворюваннями нирок і сечового міхура, оскільки в шпинаті наявна щавлева кислота.

Остання наша розробка - смузі “Пікантний”. Його рецептурний склад такий: йогурт 3,2 % 90 г, помідори 60 г, стебла селери 40 г, огірок 50 г, перець Чилі 10 г. Вихід 250 г.

Йогурт - це джерело кальцію, необхідного для зміцнення кісткової тканини. Корисні бактерії, що містяться в йогурті сприяють поліпшенню травлення. Йогурт активує синтез мікрофлорою кишечника вітамінів групи В, чим покращує діяльність нервової та серцево-судинної систем організму.

Огірки збуджують апетит і збільшують кислотність шлункового соку; містять корисні і легкозасвоювані сполуки йоду, який покращує роботу щитовидної залози, серця і судин. Їх споживання покращує перистальтику кишечника, сприяє виведенню холестерину, зниженню артеріального тиску.

Помідори є антидепресантом, регулюють роботу нервової системи, завдяки серотоніну покращують настрій; мають антибактеріальні і протизапальні властивості, завдяки вмісту фітонцидів; корисні для травної системи, вони покращують травлення і обмін речовин.

Селера має сильні антиоксидантні властивості, попереджує процеси старіння, оскільки містить велику кількість вітаміну С та флавоноїдів. Це дає можливість попередженню виникнення тромбозів, атеросклерозу, різних новоутворень. Також, сприяє виведенню з організму токсинів, шлаків, що значно покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

Перець Чилі – підвищує вироблення ендорфінів в організмі, які покращують функціонування імунної системи, кровообіг і знижують стрес. Цей смузі на молочній основі є напоєм, який може замінити вечерю. Результати аналізу хімічного складу смузі “Пікантний” показали, що споживання порції цього смузі покриває 11% добової потреби в білках. Тут вони представлені рослинними і тваринними. Вміст вітамінів у смузі "Пікантний" не є високим, за виключенням β-каротину (52 %) та вітаміну С (55 %) від добової потреби. Але мнеральний склад є багатий. У комплексі всі компоненти цього смузі діють позитивно на організм.

У помідорах багато пектину, каротину, вітамінів С, РР, групи В, вітаміну K, мікро- і мікроелементів (натрію, магнію, заліза, фосфору, йоду, сірки), вони нормалізують стан нервової системи, людям, що палять, допомагають вивести токсини, що накопичилися, забезпечують антистресовий ефект, знижують ризик виникнення пухлин, позитивно впливають на водно-сольовий баланс в організмі. За рахунок йоду сприяють нормалізації роботи ендокринної системи, калій допомагає зміцнити серцево-судинну систему.

Стебла і листя селери багаті такими амінокислотами (тирозин, аспарагін), а також каротином, вітамінами групи В, вітамінами С і РР, ефірними оліями. Селера тонізує діяльність печінки і нирок, підвищує тонус, покращує апетит, нормалізує обмін речовин, має сечогінний і послаблюючий ефект. Селера також володіє снодійним, болезаспокійливим і ранозагоювальним ефектами.

Огірок складається на 95% з води, яка є адсорбентом, має властивості детоксикатора усього організму. Вживання огірків розвантажує роботу підшлункової залози. Це відбувається тому, що огірок легко засвоюється в травному тракті. В огірку містяться фосфор, залізо, магній, хлор. Калій, на який багатий огірок, виводить з організму воду, знижує кров’яний тиск, знімає набряки, допомагає при серцевій аритмії.

Червоний пекучий перець Чілі є рекордсменом за вмістом корисних речовин. Цей вид перцю відрізняється великим вмістом каротинів, також містить вітаміни РР, В1, В2 і С. Завдяки потужній бактерицидній дії, червоний перець рекомендують при розладах кишечника. Він стимулює обмін речовин і кровообіг, бере участь в розщепленні жирів, має сечогінні властивості. Червоний перець сприяє виробленню ендорфінів, тобто, послаблює больовий синдром і знижує стрес.

Смузі "Пікантний" протипоказано при алергії на томати чи інші компоненти смузі, у помірних дозах його слід споживати при захворюваннях жовчних шляхів та запальних процесах у шлунково-кишковому тракті.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 316 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...