Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Застосування вітамінізованих шипучих напоїв та кисневих коктейлів у харчуванні туристів



Важлива складова загальної схеми харчування – це напої. Вони визнані найперспективнішою харчовою системою для збагачення організму людини такими мікронутрієнтами, як вітаміни, мінеральні речовини, антиоксиданти, органічні кислоти та інші біологічно активні речовини (БАР), недостатність яких призводить до порушення імунного статусу, зниження резистентності до інфекцій та підвищення ризику виникнення захворювань для населення нинішньої цивілізації.

На жаль, в Україні більше 80 % безалкогольних напоїв випускають на основі імпортних синтетичних інгредієнтів: ароматизаторів, барвників, консервантів, які викликають різні відхилення в організмі (алергічні, гематологічні, невралгічні, цитогенетичні та ін.). Саме тому створення технології вітчизняних, натуральних, високоякісних напоїв надзвичайно актуальне.

Газовані безалкогольні напої поділяють на п’ять груп:

- на натуральній сировині;

- на синтетичних ароматизаторах;

- для діабетиків;

- тонізуючі;

- вітамінізовані.

Розроблено різні види вітамінізованих шипучих напоїв, які мають такі назви: "Червона шапочка", "Яблуко", "Аметист", "Либідь". Ці вітамінізовані шипучі напої характеризуються підвищеною біологічною цінністю завдяки використанню аскорбінової кислоти, високовітамінних екстрактів і настоїв.

Досить поширеними напоями стають на даний час кисневі коктейлі. Кисневий коктейль - насичений киснем напій. Для формування структури коктейлю використовуються харчові піноутворювачі - екстракт кореня солодки або спум-суміші.

Санаторії, будинки відпочинку та інші заклади оздоровчого напрямку часто додають до складу коктейлю вітамінізуючі інгредієнти. Смак кисневого коктейлю повністю залежить від компонентів його основи, сам же кисень смаку і запаху не має. Вважається, що він володіє тонізуючими властивостями.

У якості основи коктейлю використовують соки (яблучний, грушевий, виноградний, вишневий, обліпиховий, малиновий), сиропи, воду, молоко і морси.

Для лікувально-профілактичних цілей як основи підійдуть цілющі настої рослин і трав, наприклад, глоду, безсмертника, пустирника і шипшини.

Ще однією складовою кисневого коктейлю є піноутворюючий елемент, завдяки якому відбувається формування піни в напої. В якості такого елемента використовують желатин, яєчний білок і корінь солодки.

Існує кілька традиційних способів приготування кисневого коктейлю: за допомогою кисневого коктейлера, кисневого каменю або кисневого міксера, підключеного до джерела газу (кисневого концентратора, балону).

Для приготування коктейлю в ємність об'ємом 400 мл висипають 2 грами піноутворювача і додають 100 мл рідини-основи (сік, морс, молоко та ін.) Потім міксер, підключений до джерела кисню, опускають в суміш. Протягом декількох секунд рідина наповнюється газом. Потім включають кисневий міксер на 10-15 секунд і спінюють напій.

Сучасні кисневі коктейлери бувають двох типів "МІТ-С" одно канальний та "МІТ-С" двоканальний.

Апарат «МІТ-С» призначений для приготування синглетно-кисневої суміші (СКС). Синглетно-киснева пінка - це комплекс, одним зі складових якого є синглетний кисень, іншим - піностворювальна суміш (сироп кореня солодки, білок перепелиного яйця, сік алое), третім - фітозбір або мінеральна вода і четвертим – сік.

У двоканальному апараті "МІТ-С" можливо готувати пінні напої з двома різними смаками одночасно. Об’єм заливної суміші (соку, фіторозчин) в коктейльну колбу від 200 до 800 мл. Об’єм коктейлів створених апаратом в 800 мл суміші становить 50-55 порцій по 200 мл.

Як показують дослідження, проникнувши в шлунок і кишечник, вміст піни у вигляді кисню, вітамінів і мікроелементів негайно всмоктується в кров. Засвоєння такого кисню проходить набагато швидше (приблизно в 10 разів).

Вважається, що поглинений кисень, перетворившись на енергію біологічних процесів, нормалізує метаболізм, покращує кровообіг, окислювально-відновні реакції, стимулює імунітет. Покращенні обмінні процеси стимулюють засвоєння складових коктейлю, і їх сприятливий вплив посилюється.

Під час клінічних досліджень, було виявлено, що кисневий коктейль здатен впливати на організм:

- зменшувати шкідливий вплив навколишнього середовища на організм людини;

- знижувати стомлюваність, сприяти усуненню синдрому хронічної втоми і гіпоксії;

- поліпшувати сон;

- активізувати клітинний метаболізм;

- поліпшувати стан серцево-судинної, травної, дихальної та нервової систем організму;

- стимулювати серцевий і мозковий кровообіг;

- оптимізувати рівень цукру в крові, підвищувати гемоглобін;

- стимулювати роботу імунної системи;

- сприяти нормальному розвитку плоду під час вагітності.

Кисневі коктейлі можна рекомендувати жінкам в період вагітності, спортсменам, дітям і підліткам, людям, які займаються активним туризмом, людям, що страждають від гіпоксії, захворювань серцево-судинної і травної систем, від проблем з імунітетом, при безсонні, хронічній втомі та наявності зайвої ваги.

Протипоказаннями до вживання кисневих коктейлів можуть бути:

- гострі напади бронхіальної астми,

- жовчно-кам’яна хвороба,

- астматичний статус,

- дихальна недостатність,

- інтоксикація організму,

- виразкова хвороба,

- алергічна реакція на певні компоненти коктейлю.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 713 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...