Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оздоровчі властивості фіточаїв



У водних формах рослинних препаратів добре зберігаються біологічні комплекси рослин – вітаміни, мікроелементи, біологічно-активні сполуки, хлорофіл, які доповнюють і підсилюють оздоровчий ефект фіточаїв.

За допомогою води з рослин виділяють алкалоїди, мікро- і макроз’єднання, амінокислоти, вітаміни, дубильні речовини, органічні кислоти, фітонциди, ефірні масла, тощо.

Популярність фіточаїв полягає в тому, що вони готуються з листя, квітів та плодів лісових, лугових і садових рослин, мають неповторний смак, вишуканий аромат та лікувальні властивості.

Метою дослідження було проаналізувати переваги фіточаїв та їх оздоровчі властивості для організму людини.

Фіточаї не належать до лікарських засобів і не вимагають для прийому розпорядження лікаря. У зв’язку з чим все більше уваги приділяється траволікуванню з його м’якою, але ефективною дією. Фактично трав’яні та ягідні чаї є продуктом харчування, оскільки містять у своєму складі велику кількість біологічно активних речовин.

Цінність таких чаїв і в тому, що вони не містять кофеїну й інших збуджуючих речовин, які протипоказані людям з деякими захворюваннями.

Для приготування полівітамінного чаю використовують багато відомих культурних і лікарських рослин: глід – квіти і плоди; брусниця – листя і ягоди; гречка посівна – квітки і верхня частина стебла; трава звіробою, меліси, м’яти; іван-чай – листя і квіти; липа – квіти і листя; обліпиха – листя і плоди; чорна смородина – листя, плоди, молоді пагони; шипшина – листя, плоди, квітки і коріння; горобина – плоди; суниця – плоди і листя; малина – плоди, листя і молоді пагони, чорниця – плоди і листя.

Технологія приготування фіточаїв є такою. Квітки заварюють у великому фарфоровому чайнику окропом. Свіжі ягоди перед заварюванням необхідно розім’яти, сухі – подрібнити. Листя кладуть у гарячу воду і кип’ятять упродовж 3-5 хвилин або заливають крутим окропом.

Коріння, стебла і грубі частини рослин подрібнюють. Потім кладуть у холодну воду, доводять до кипіння на тихому вогні і кип’ятять упродовж 10 хвилин. Після заварювання чай з квітів, листя і ягід настоюють у фарфоровому чайнику 5-10 хвилин, а чай з коріння і стебел настоюють в емальованому посуді 10-15 хвилин.

Тонізуючі чаї рекомендується вживати зранку. Сприяють доброму самопочуттю впродовж усього дня, створюють гарний настрій та підвищують працездатність.

До складу тонізуючих чаїв входять дягель, листя суниці, квітки і листя конюшини, лимонник, лаванда, любисток тощо. Подаємо деякі приклади рецептур тонізуючих чаїв.

Чай «Бадьорості і здоров’я»

Інгредієнти: 25 г ромашки, 25 г квіток лаванди,25 г квіток меліси, 50 г вербени, 50 г м’яти перцевої, 50 г липового цвіту.

1 – 2 столові ложки суміші залити 250 мл окропу, настояти 15 хвилин. Пити вранці або тричі на день.

Чай «Гарний настрій»

Інгредієнти: плоди шипшини – 40 г, плоди чорної смородини 40 г.

1 столову ложку збору залити двома склянками окропу. Процідити і пити ½ склянки 3 – 4 рази на день.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 273 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...