Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

МО – это совокупность связей



Питання на іспит

1. Методологія та методи дослідження світових політичних процесів та глобальних змін.

Стосовно системного підходу можна виділити 2 світоглядні парадигми:

- визнає системність об'єктивною властивістю усього існуючого, найважливішою характеристикою матерії;

- доводить, що системність являє собою не властивість матерії, а властивість суб'єкта, який її пізнає; світ є таким, яким він є, а системність являє собою лише спосіб його бачення й пізнання; системність - це деяка пізнавальна процедура.

Системний аналіз являє собою сукупність засобів рішення проблем в цілеспрямованій діяльності в умовах невизначеності, тому особлива увага приділяється саме факторам невизначеності, їх врахуванню при виборі найбільш прийнятних рішень та врахуванні можливих альтернатив.

Мета системного аналізу і полягає саме в тому, щоб шляхом розгляду кожного елементу системи, який функціонує в умовах невизначеності, досягти того, щоб система в цілому змогла виконувати своє завдання в межах її системного оточення з мінімальним ступенем невизначеності. Системний аналіз характеризується не стільки специфічним апаратом та методами (вони, як правило, запозичені з інших наук) а особливими принципами та комплексним підходом до організації теоретичного дослідження.

Використовуючи системний підхід в дослідженні міжнародних відносин, необхідно враховувати, що йогоможливості є обмеженими і він не може розглядатись в якості універсального.

Приходимо до висновку, що вивчення міжнародних систем потребує сполучення підходів, що спираються: філософію, теорію, соціологію, політологію, історію, праксеологію. Комплексне дослідження міжнародних систем вимагає сполучення цих підходів в їх діалектичній єдності, тому що вони органічно взаємопов'язані, доповнюють один одного.

2. Явище міжнародних відносин: основні етапи еволюції та основні парадигми дослідженя.

1919 г., Уэльс, Эйберсвит. Великобритания Первая кафедра международных отношений –

кафедра «Истории и теории МО»

Международные отношения (англ.) – international relations
И. Бентам: «общение между государствами»

МО – вся совокупность отношений, возникающих в ходе многомерных контактов основных субъектов (акторов) на международной арене

Определения МО перечисляют сферы международных отношений

МО – это совокупность связей

экономических,

политических,

идеологических,

правовых,

дипломатических

и иных связей

Определения МО перечисляют участников международных отношений





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 433 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...