Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Викладач навчального закладу (майстер виробничого навчання)



• знайомить студентів з планом своєї роботи, проводить відкриті уроки і позакласні заняття з предмету;

•разом з викладачем, що здійснює методичне керівництво практикою, розподіляє між студентами теми уроків;

• перевіряє, затверджує конспекти та плани майбутніх уроків і позакласних заходів щодо предмету;

• бере участь в обговоренні й оцінці уроків, проведених студентами;

• залучає практикантів до проведення гурткових і додаткових занять з учнями;

• залучає практикантів до методичної роботи з виготовлення наочних приладів й інших дидактичних засобів, що застосовуються на уроках.

Куратор закріпленої групи (класний керівник):

• знайомить закріплених за ним студентів-практикантів зі складом навчальної групи, з успішністю учнів, відвідуванням занять і поведінкою, основними виховними завданнями і планом виховної роботи;

• забезпечує студенту можливість виконання завдань з виховної роботи;

• проводить відкриті позакласні виховні заходи з учнями;

• допомагає практикантам у вивченні індивідуальних особливостей учнів,

• допомагає студентам спланувати виховні заходи, які необхідно провести під час практики, консультує їх в процесі складання плану виховної роботи і контролює його виконання;

• є присутнім на позакласних заходах, що проводять студенти-практиканти і бере участь в їх обговоренні та оцінюванні.

3.4. Підведення підсумків педагогічної практики

Протягом 7 днів після закінчення педагогічної практики студент повинен надати керівнику практики від кафедри харчових технологій належним чином оформлену звітну документацію.

Підсумки педагогічної практики підводяться не пізніше 10 днів після закінчення педагогічної практики на підсумковій конференції, під час якої студенти діляться враженнями про власну педагогічну діяльність, обмінюються думками про позитивні й негативні моменти, з якими вони зштовхнулися під час проходження педагогічної практики в різних навчальних закладах.

Доповіді готуються практикантами на основі вивчення досвіду роботи викладачів і майстрів, результатів власної наукової, начально-методичної, виховної роботи.

Проводить підсумкову конференцію керівник практики від кафедри харчових технологій. На конференцію запрошуються:

• керівники навчальних закладів-баз практики;

•методисти від кафедри педагогіки та кафедри психології.

Оцінка роботи студентів

Підсумкову оцінку виставляє керівник педагогічної практики від кафедри харчових технологій, узгоджуючи її:

•з оцінкою викладача-предметника або майстра виробничого навчання;

•з оцінкою роботи студента класним керівником (майстром виробничого навчання);

• з оцінкою керівника від кафедри педагогіки;

• з оцінкою керівника від кафедри психологіхї.

Підсумкова оцінка згідно вимог модульно-рейтингової системи навчання виставляється у балах та є сумою таких складових: оцінки за навчально-методичну роботу, оцінки за навчально-виховну роботу та за оформлення звіту з педагогічної практики. Максимальна кількість балів, яку може одержати студент за педагогічну практику, становить 100, з яких до 10 балів оцінюється оформлення звіту у відповідності з вимогами. Максимальна кількість балів за навчально-методичну роботу – 60 та за виховну роботу – 30 відповідно.

Загальна кількість балів за педагогічну практику та її відповідність рівню засвоєння та реалізації набутих вмінь розподіляється таким чином:

90-100 балів – рівень засвоєння відмінний;

75-89 балів – рівень засвоєння добрий;

60-75 – рівень засвоєння задовільний.

менше 60 - рівень засвоєння незадовільний, студент отримує їх за невиконання програми практики, тобто в педагогічному процесі він не реалізував освітні, виховні і розвиваючі завдання; допустив серйозні помилки при викладанні навчального матеріалу; не забезпечив дисципліну учнів; неефективно провів навчальну і виховну роботу; не зміг критично її оцінити.

Критерії оцінювання результатів

з навчально-методичної роботи

56-60 балів (Відмінно) студент отримує за повне і сумлінне виконання програми практики, проведення заняття на високому організаційно-методичному рівні з постановкою і вирішенням загальноосвітніх, виховних і розвиваючих завдань, із застосуванням оптимальних методів навчання і прийомів активізації пізнавальної діяльності учнів, з урахуванням їх вікових та індивідуальних особливостей; виявлені глибокі знання психолого-педагогічної теорії, методики викладання, методів педагогічних досліджень, продемонстровано педагогічний такт і творчу самостійність при проектуванні і проведенні занять.

46-54 бали (Добре) студент отримує, якщо успішно виконав програму практики, всі заняття проведені на достатньому організаційно-методичному рівні, виявлені знання психолого-педагогічної теорії, продемонстрвоано ініціативу і самостійність у підборі навчального матеріалу, але недостатньо ефективно використані окремі методи і прийоми навчання й активізації пізнавальної діяльності учнів.

40-45 балів (Задовільно) студент отримує, якщо у цілому виконав програму практики, але в реалізації освітньо-виховних і розвиваючих завдань допустив помилки: неефективно застосував методи і прийоми навчання, активізації пізнавальної діяльності учнів; не завжди був встановлений контакт з аудиторією, не враховані у достатній мірі вікові та індивідуальні особливості учнів; при аналізі занять і заходів не студент побачив своїх помилок.

Критерії оцінювання результатів з виховної роботи

При оцінюванні результатів педагогічної практики враховуються такі показники:

- організованість, дисциплінованість і сумлінне відношення студента-практикантадо роботи; його ініціативність і творчість;

- якість виховної роботи з учнівським колективом і окремими учнями;

- якість оформлення документації з педпрактики;

- своєчасність здачі документації.

25-30 балів (Відмінно) Студент отримує, якщо виховну роботу проведено на високому рівні (допускається не більше 25% оцінок «4» за виховні заходи, при задовільній оцінці з боку вчителя-предметника, класного керівника); студент проявив себе як організована, сумлінна, творча особистість під час виконання різних видів роботи, викликав повагу та авторитет серед учнів, батьків і педагогічного колективу навчального закладу-бази практики, керівників практики; своєчасно надавав для ухвалення структуру й сценарій виховних заходів, свєчасно провів відкритий заліковий захід, здав у визначений термін оформлену належним чином звітну документацію.

20-24 бали (Добре) студент отримує, якщо навчально-виховна робота проведена ним на достатньому рівні (допускається не більше 25% оцінок «3» за проведені виховні заходи, при задовільній оцінці з боку вчителя-предметника, класного керівника); але студент допустив деякі методичні помилки у навчально-виховному процесі, і зміг самостійно їх виправити або пояснити причину помилок у процесі аналізу уроку або виховного заходу; у ході педпрактики студент-практикант не допускав недисциплінованості, байдужості, на всіх ділянках роботи; студент отримав схвальну оцінку від учнів, батьків, педагогічного колективу, методистів і класного керівника; своєчасно надавав для ухвалення структуру й сценарій виховних заходів, свєчасно провів відкритий заліковий захід, здав у визначений термін оформлену належним чином звітну документацію.

15-19 балів (Задовільно) студент отримує, якщо навчально-виховна робота проведена на достатньому рівні (не допускається підсумкове оцінювання за проведені уроки та виховні заходи оцінкою «2» бали); студент проявив себе як організований, дисциплінований, але недостатньо самостійний та ініціативний;загальна оцінка діяльності студента-практиканта з боку учнів, батьків, вчителя-предметника, класного керівника, керівників педпрактики «задовільно»; при цьому він своєчасно надавав для ухвалення структуру й сценарій виховних заходів,, свєчасно провів відкритий заліковий захід, здав у визначений термін звітну документацію, оформлення і зміст якої вимагає доповнень та поправок за вказівкою керівників практики.

4. Структура і зміст звітної документації

з педагогічної практики

Звітна документація заповнюється щодня протягом усієї практики та оформлюється щосуботи. Звітна документація з педагогічної практики включає:

- щоденник педагогічної практики;

- звіт з педагогічної практики;

- картку обліку сформованості професійно-значущих якостей особистості майбутнього інженера-педагога (табл. 6.1).

Щоденник педагогічної практики

Щоденник педагогічної практики містить:

- індивідуальний план з усіх видів робіт (підписується керівником практики від кафедри харчових технологій, методистами від кафедри педагогіки та кафедри психології);

- календарний графік виконання робіт (заповнюється студентом-практикантом щодня і підписується керівником практики від ПНЗ, зтверджується печаткою навчального закладу);

- перелік проведених студентом навчальних занять.

Оцінку якості розробки і реалізації дидактичних матеріалів надає керівник практики від кафедри харчових технологій, самоаналіз проводить студент.

- аналіз результатів анкетування учнів ПНЗ;

- розклад занять у навчальному закладі;

- розклад занять студента-практиканта на період практики;

- список учнів закріпленої групи.

У щоденнику обов'язкова наявність характеристики й оцінки навчально-виховної діяльності практиканта, що складається керівником від ПНЗ і завіряється адміністрацією (підпис, кругла печатка).

Звіт з педагогічної практики

Звіт з педагогічної практики виконується на аркушах паперу формату А4 з титульним листом (форма заповнення наведена в додатках А, Б), підписаним керівником практики від ПНЗ і завіреним адміністрацією (підпис, кругла печатка). Обсяг звіту (без додатків) не повинен перевищувати 45-50 сторінок (з додатками).

Структура й обсяг звіту з педагогічної практики:

1. Загальна частина:

- характеристика навчального закладу;

- загальна характеристика виховної та навчально-методичної роботи, проведеної практикантом у ПНЗ.

2. Методична частина.

2.1.Аналіз нормативних документів щодо роботи професійних навчальних закладів, навчальних програм зі спеціальних дисциплін;

- розробка планів-конспектів навчального заняття;

2.2 Аналіз навчальних занять викладачів і студентів-практикантів;

3. Виховна частина.

3.1. Розробка виховного заходу, сценарію заходу;

3.3. Самоаналіз проведеного виховного заходу.

3.4.Характеристика колективу навчальної групи.

3.4. Психолого-педагогічна характеристика учня.

3.5.Загальний висновок про проведену навчально-виховну роботу.

Висновки

Список використаних джерел (бібліографічний опис).

Додатки: сценарії виховних заходів, результати анкетування учнів, та ін. Наявність додатків є обов'язковою.

5. Методичні вказівки

щодо складання звіту з практики





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 538 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...