Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

HospodáŘské pomĚry



Nejdůležitějším odvětvím československého národního hospodářství je průmysl, který se podílí7 nejvyšší měrou na tvorbě národního důchodu. ČSSR patří mezi deset nejprůmyslovějších států světa.

Po roce 1945 bylo vynaloženo mnoho úsilí na výstavbu těžkého průmyslu. Byly vybudovány nové hutě a železárny. Velká pozornost byla věnována také energetice. Byly uvedeny do prozovu8 parní, vodní i atomové elektrárny, a na řekách bylo postaveno několik vodních děl.

Nejrozsáhlejším oborem československého průmyslu je strojírenství, neboť zaměstnává značnou část všech zaměstnanců v průmyslu. Strojí­renské závody jsou rozmístěny ve všech krajích republiky. Zvlášť in­tenzívní výstavba strojírenství je na Slovensku. Stroje a celá průmyslová zařízení se vyvážejí téměř do celého světa. Tvoří zhruba polovinu celého vývozu ČSSR. Na zahraničních veletrzích je značný zájem o československé obráběcí stroje, energetická zařízení, motocykly a jiné. Velké závody těžkého strojírenství jsou v Praze, v Plzni (závody V. I. Le­nina), v Brně a v Košicích. Ocelovým srdcem republiky je Ostrava.

Světovou pověst má9 české sklo. Výroba proslulého ozdobného skla se soustředila v severních Čechách. Ozdobné sklo z Jablonce nad Nisou jde do celého světa.

Velký význam pro životní úroveň lidu má rozvoj spotřebního a potravinářského průmyslu. Největším odvětvím spotřebního průmyslu je textilní a oděvní průmysl. Významná je i výroba obuvi.

Československé národní hospodářství se úspěšně rozvíjí v těsné spo­lupráci s ostatními socialistickými zeměmi v rámci Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP)10.

Základní význam pro výstavbu ČSSR má hospodářská spolupráce se Sovětským svazem. SSSR zabezpečuje československou výrobu základ­ními surovinami, zejména železnou rudou, ropou a barevnými kovy. Ze Sovětského svazu se dovážejí také stroje a zařízení, jejichž výroba by byla pro ČSSR nerentabilní. SSSR je zároveň největším odběratelem československých výrobků, především strojírenských a také spotřebního zboží.

ZEMĚDĚLSTVÍ

Zemědělství je po průmyslu druhou nejvýznamnější složkou národ­ního hospodářství Československa. Zemědělská půda zaujímá téměř 2/3povrchu republiky. Pěstují se11 zde různé zemědělské plodiny: obilniny, cukrovka, ale zvláštní vyznám má chmel, chmel se pěstuje na velké rozloze zemědělské půdy, hlavně v Čechách. Je to surovina pro výrobu světoznámého českého piva. Češi proto chmelu říkají „zelené zlato".

Na převážné většině zemědělské půdy hospodaří Jednotná země­dělská družstva (JZD) a státní statky.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 234 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...