Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Lenin V Praze



Vzájemné vztahy mezi ruským a českým revolučním hnutím je mož­no sledovat již od konce 19. století. Náš lid měl vždy hluboký vztah k ruským revolučním tradicím. V těžkých letech útlaku spojoval český a slovenský lid své osvobození s ruskou revolucí.

V roce 1897 začal vycházet ústřední orgán české sociálně demokra­tické strany „Právo lidu", který pravidelně informoval své čtenáře o událostech v Rusku.

V září 1900 přijel do Prahy Lenin. Setkal se zde s vedoucími oso­bami jedné z tiskáren sociálně demokratické strany. První návštěva V. I. Lenina v Praze byla spojena s organizací ilegálního zasílání „Jiskry" do Ruska. O posílání ilegální literatury pres Československo svědčí řada materiálů, nalezených v archívech pražské policie.

Na jaře 1901 přijel Lenin do Prahy znovu, aby prověřil, jak se usku­tečňuje předávání korespondence do Ruska.

Z Prahy napsal V. I. Lenin dopis své matce. Praha se mu zalíbila svým slovanským vzhledem a Lenin litoval, že nezná český jazyk.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...