Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Slovníček. našlapaný переполненный, набитый до отказа




chytrák, -а т хитрец

našlapaný переполненный, набитый до отказа

filuta, -у f (разг.) пройдоха; шутник

tlačenice, -e f толкотня, давка

porucha, -у f авария, неисправность

odstavit отцепить

dav, -u от толпа

přesunout переместиться

železničář, -e m железнодорожник

šprýmař, -e m шутник

odpojit отсоединить, отцепить

trouba, -у f дурак, болван

vynadat выругать


LEKCE 22

Количественные числительные от 100 и выше. Склонение числительных. Дроби. Названия некоторых измерений. Арифметические действия. Предлог mezi.

SSR

Československá socialistická republika je socialistický stát založený na pevném svazku dělníků, rolníků a inteligence v čele1 s dělnickou třídou.

Je jednotným státem dvou rovnoprávných národů Cechů a Slováků. Československo náleží k světové socialistické soustavě2. Spolu s NDR tvoří nejzápadnější hranici této světové soustavy.

CSSR leží uprostřed evropské pevniny, přesněji mezi 47. a 51. stup­něm severní šířky a mezi 12. až 22. poledníkem. Území republiky je tedy protáhlé ve směru západ — východ (768 km). CSSR má celkovou rozlohu3 127 870 km2 a žije v ni přes 15 800 000 obyvatel.

Československo obývají především dva národy: Češi a Slováci. Češi obývají západní část republiky, Slováci žijí na východe. Tyto dva ná­rody činí dohromady 94% obyvatelstva. Kromě toho zde žijí Němci, Poláci, Ukrajinci, Maďaři, Cikáni a jiní.

Československo hraničí se šesti státy: s Polskem, s Maďarskem, s Rakouskem, s NDR, s NSR a se Sovětským svazem v délce 98 km4.

Povrch CSSR je mnohotvárný. Z velké části5 jsou to vysočiny a pahorkatiny. Nížiny zaujímají pouze V5 všeho území. Jsou zde dva horopisné celky: Česká vysočina v západní části republiky a Karpaty ve východní části. Tyto dvě horské soustavy jsou odděleny velkou kotli­nou, která prochází Moravou.

Nejvyšším pohořím v Cechách jsou Krkonoše s vrcholem Sněžkou, která je 1605 m vysoká6. Nejvyšším horským pásmem na území CSSR jsou Vysoké Tatry, které se rozkládají na severu Slovenska, s nejvyšší horou Gerlach, vysokou 2663 m. Na jihozápad od Vysokých Tater jsou Nízké Tatry s vrcholem Ďumbier (2300 m).

Československo nemá přímý přístup k moři, ale území republiky leží na křižovatce cest ke čtyřem mořím: Severnímu, Baltskému, Čer­nému a Středozemnímu. Cesty k moři otevírají tři velké řeky: Labe s přítokem Vltavou v Čechách, na Moravě — Odra a na jihozápadě Slo­venska — Dunaj.

Podnebí Československé republiky je mírně vnitrozemské. Průměrné roční srážky činí 717 mm.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...