Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облікові дані для побудови функції витрат при обсязі випуску продукції 200 одиниць



Стаття витрат   Загальні витрати (у), грн   Постійні витрати (а), грн   Змінні витрат, грн   Змінні витрати на одиницю продукції (b), грн  
Сировина і матеріали   -   20,00
Заробітна плата виробничих робітників з відрахуваннями       13,75  
Витрати на експлуатацію устаткування         2,15  
Загальновиробничі витрати       - -
Адміністративні витрати       -   -  
Витрати на збут         0,75  
Всього       36,65

За результатами проведеного аналізу функція витрат буде мати вигляд:Y = 3989 + 36,65Х

Розрахуємо на основі отриманої функції величину витрат, якщо планується збільшити випуск виробленої продукції до 300 шт. При цьому умовно-постійні витрати будуть перебуває в наступному релевантному діапазоні, збільшившись на 100 грн.

Y = 4089 + 36,65 х 300 = 15084 грн.

Кваліфікаційний (технологічний) аналіз - це системний аналіз функцій діяльності підприємства з метою визначення технологічного взаємозв'язку між витратами ресурсів і результатом діяльності, тобто свого роду функціонально-вартісної аналіз.

Оскільки даний аналіз вимагає детального вивчення всіх операцій, обґрунтованого висновку щодо їхньої доцільності, визначення необхідних операцій, потреби ресурсів й оцінки адекватності їх використання, його проведення відрізняється порівняльною трудомісткістю, він вимагає значних витрат часу й засобів. Однак перевагою такого аналізу є те, що він орієнтований на майбутні операції, а не на вивчення минулої діяльності.

Метод вищої-нижчої точки базується на основі даних аналізу діяльності в минулих звітних періодах і у певній мірі на інтуїції менеджера, що проводить цей аналіз. Це й спричиняє певні недоліки цього методу, однак завдяки своїй простоті й зручності у використанні він широко застосовується на практиці. Метод передбачає визначення функції витрат на основі припущення, що змінні витрати є різницею між загальними витратами при вищій та нижчій точками спостереження.

Розглянемо застосування цього методу на конкретному прикладі. Визначимо взаємозв'язок між витратами на обслуговування устаткування й часом роботи цього устаткування. Дані для аналізу наведені в табл. 2.3.

Таблиця 2.3





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 465 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...