Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність, види, обсяг і користувачі інформації в системі управлінського та фінансового обліку



Оскільки управлінський облік являє собою інтегровану, у загальній системі менеджменту підприємства, інформаційну систему, що характеризується зворотними зв'язками й гнучкістю, потрібно чітко представляти, яку інформацію система споживає на вході і яку видає на виході. Необхідно знати коло постачальників інформації і її споживачів. Для цього дамо визначення економічної інформації.

Економічна інформація - такий вид інформації, що послідовно й повно відображає виробничо-господарську діяльність підприємства. Економічна інформація підрозділяється на: планову, нормативно-довідкову й облікову.

Планова інформація містить дані для вибору дій, які можуть бути початі в майбутньому. Основний зміст планово-економічної інформації становить техніко-економічне й оперативно-виробниче планування. Планом може бути охоплена діяльність будь-якого структурного підрозділу й підприємства в цілому. Важливим джерелом планової інформації є бюджети й кошториси.

Нормативно-довідкова інформація є сполучною ланкою між іншими видами економічної інформації. Склад нормативно-довідкової інформації визначається типом виробництва, номенклатурою й складністю виробів, що випускають, технологією й організацією виробництва, внутрішньовиробничим поділом праці, рівнем розвитку внутрішньогосподарських зв'язків. Джерелами нормативно-довідкової інформації є розроблена на підприємстві нормативна база, нормативна база, що застосовується в цілому по галузі, технологічна документація, що регламентує використання ресурсів (оперативно-технічні плани).

Облікова інформація являє собою потоки початкових відомостей, оброблені або неопрацьовані для прийняття рішень і складання фінансової й податкової звітності, тобто дані для реєстрації господарських операцій підприємства.

Управлінський облік працює з усіма видами інформації, фінансовий облік готує інформацію для внутрішніх і зовнішніх користувачів, використовуючи дані в основному облікової і нормативно-довідкової інформації.

Управлінський облік повинен надавати менеджерам не деталізовану, а узагальнену інформацію, що дозволяє швидко приймати рішення, а значить збільшувати швидкість обороту капіталу.

Підбиваючи підсумок вищевикладеному, слід зазначити, що, по-перше, система управлінського обліку на підприємстві повинна бути організована таким чином, щоб вона органічно входила в систему менеджменту на підприємстві й становила підсистему керування витратами. По-друге, вона повинна оперувати з такою системою по якості й обсягу інформацією, яка б полегшувала й робила б швидшим, а не навпаки - прийняття управлінських рішень. І, по-третє, ухвалюючи рішення щодо збору й обробки інформації й організації, спрямованої на це облікової політики, варто зіставити витрати на одержання й обробку інформації й результат, для досягнення якого вона використовується тобто інформація не повинна бути занадто дорогою.

Питання для самоконтролю

1. Охарактеризуйте етапи розвитку управлінського обліку.

2. Наведіть поняття управлінського обліку, його мету і завдання.

3. Назвіть та охарактеризуйте концепції управлінського обліку.

4. Оцініть співвідношення понять управлінського та виробничого обліку.

5. Що є предметом та методами управлінського обліку?

6. Дайте характеристику організації управлінського обліку в системі рахунків бухгалтерського обліку.

7. Які системи рахунків управлінського обліку ви знаєте?

8. Назвіть спільні та відмінні риси управлінського, фінансового та податкового обліку.

9. Охарактеризуйте принципи управлінського обліку.

10. Дайте характеристику користувачам облікової інформації.

11. Визначте сутність та види економічної інформації.





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 771 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...