Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз чутливості прибутку до змін витрат, ціни та обсягів реалізації. Точка беззбитковості



Визначення крапки беззбитковості може бути реалізовано двома шляхами: за допомогою рівності й за допомогою спеціальних формул. У першому випадку метод базується на тому, що доход від діяльності підприємства дорівнює сумі постійних витрат, змінних витрат і операційного прибутку. Оскільки в точці беззбитковості прибуток дорівнює нулю, то точка беззбитковості визначається як дохід, що дорівнює сумі постійних і змінних витрат.

Визначення точки беззбитковості розглянемо на прикладі умовного підприємства, що випускає 10 000 одиниць виробів і дані про діяльність якого наведені в табл. 3.1.

Функція витрат, у загальному вигляді описана як y = a + bx, при такому обсязі реалізації х, що доходи дорівнюють сумі витрат підприємства для даного числового прикладу дозволяє знайти точку беззбитковості:

100 х = 240 000 + 70 х, звідси х = 8 000.

Таким чином, точку беззбитковості можна визначити за формулою:

ВЕР = FC / (PU – VC), (3.1)

де ВЕР – точка беззбитковості;

FC – постійні витрати;

PU – ціна за одиницю;

VC – змінні витрати на одиницю реалізованої продукції.

Точку беззбитковості можна визначити й за допомогою коефіцієнту маржинального доходу. Коефіцієнт маржинального доходу - це відношення маржинального доходу до чистого доходу від реалізації.

Таблиця 3.1





Дата публикования: 2014-08-30; Прочитано: 773 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...