Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність і призначення системи оподатковування підприємств



Податки є важливою ланкою фінансових відносин у суспільстві і як форма фінансових відносин виникають з появою держави. З розвитком товарно-грошових відносин оподаткову­вання здійснюється в основному в грошовій формі. Податки ­це обов'язкові платежі, що Їх установлює держава для юридич­них і фізичних осіб з метою формування централізованих фінан­сових ресурсів, які забезпечують фінансування державних витрат. Обов'язкові платежі переказуються до бюджету держави, а та­кож до цільових державних фондів у таких формах: податки, плата за ресурси, цільові відрахування. Система оподатковування - це сукупність податків і зборів (обов 'язкових платежів), що стягуються в порядку, установле­ному відnовідно законодательству держави, до бюджетів різних рівнів, а також до державних цільових фондів.

Законом «Про систему оподаткування» визначено такі прин­ципи їі побудови: стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності; стимулювання науково-технічного прогресу, технологічно­го оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробни­ка на світовий ринок високотехнологічної продукції; обов'язковість; рівнозначність і пропорційність; соціальна справедливість; стабільність; економічна обrрунтованість; рівномірність сплати; компетентність; єдиний підхід; доступність.

Підприємства – суб'єкти господарювання можуть сплачувати загальнодержавні, а також місцеві податки і збори. Загальнодержавні податки і збори включають: прямі податки [податок на прибуток, плата (податок) за землю, податок з власників транспортних засобів та інших са­мохідних машин і механізмів, податок на нерухоме майно (не­рухомість)]; непрямі податки [податок на додану вартість (ПДВ), акциз­ний збір, мито]; збори (на обов'язкове державне пенсійне страхування; на обо­в' язкове соціальне страхування; за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету; за забруднення навко­лишнього середовища; рентні збори; державне мито; інші збори).

Місцеві податки і збори включають:

-два податки (комунальний податок і податок з реклами);

-різні збори: за право використання місцевої символіки; за парковку автотранспорту; за проїзд територією прикордонних областей транспортом, що слідує за кордон; за видачу дозволу на розміщення об'єктів торгівлі та сфери послуг; ринковий збір; готельний збір; за проведення місцевих аукціонів, конкурсного розпродажу і лотерей; за право проведення кіно- і телезйомок та інші.

Суспільне призначення податків виявляється у функці­ях, які вони виконують. Побудова ефективної системи оподатко­вування залежить від реалізації функцій податків. Найбільш обrрунтованим є судження, що податки виконують дві основні функції - фіскальну та регулювальну.

Фіскальна функція податків є важливою для характеристи­ки їхнього суспільного призначення. Вона виявляється в мобілі­зації коштів у розпорядження держави, формуванні централізо­ваних фінансових ресурсів для забезпечення виконання її функ­цій та реалізується через розподіл частини валового національ­ного продукту.

З підвищенням ролі держави зростає значення регулювальної функції податків. Ця функція реалізується через вплив податків на різні напрямки, показники діяльності суб'єктів господарювання.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...