Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна сутність прибутку та його види



Прибуток це частина отриманого на вкладений капітал чистого доходу підприємства, що характеризує частину його винагороди за ризик у підприємницькій діяльності.

Податковий прибуток – це сума прибутку підприємства, визначена за податковим законодавством (згідно ЗУ „Про оподаткування прибутку підприємств”, який є об`єктом оподаткування за звітний період).

Податковий прибуток (об`єкт оподаткування податку на прибуток) розраховується за формулою:

Оо=Дв - (Вв+А), (4.1)

де Оо - об`єкт оподаткування податку на прибуток;

Дв – скориговані валові доходи підприємства за звітний період;

Вв – скориговані валові витрати підприємства за звітний період;

А – сума нарахованої за звітний період амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших оборотних активів.

Обліковий прибуток – це сума прибутку, до оподаткування, що визначається в бухгалтерському обліку, і який відображається в звіті про фінансові результати підприємства за звітний період.

Сума облікового прибутку відрізняється від суми податкового прибутку у зв`язку з різними методиками їхнього розрахунку, рис.4.1.

Рисунок 4.1 – Складові облікового прибутку підприємства.

Формівання прибутку підприємства підповідно до П(С)БО відображають дані таблиці 4.1.

Таким чином, можна виділити такі види облікового прибутку підприємства: валовий прибуток від реалізації; прибуток від операційної діяльності; прибуток від звичайної діяльності до оподаткування; прибуток від надзвичайних подій.

У процесі розподілу облікового прибутку виділяють прибуток від звичайної діяльності, чистий прибуток і нерозподілений прибуток підприємства.

Таблиця 4.1 – Формування прибутку підприємтсва





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...