Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття грошового обороту та сфери застосування готівкових та безготівкових розрахунків



Діяльність підприємства зв′язана з різного роду розрахунками і платежами. Загальна грошова маса на підприємстві може бути розділена на активні гроші, тобто ті, що в кожний момент часу беруть участь в обороті, і пасивні, що є потенційним платіжним засобом. Активний грошовий обіг на підприємстві має дві основні форми: наявну і безготівкову, що дозволяє ефективно регулювати грошову масу підприємства.

Грошовий оборот – це виявлення сутності грошей у русі. Він охоплює процеси розподілу і обміну. Грошовий обіг підприємства покликаний забезпечувати процеси виробництва і реалізації продукції, виконання фінансових зобов′язань, спільну діяльність підприємства.

Виконання більшості господарських операцій суб′єктів господарювання зв′язано з грошовими розрахунками. Підставою для здійснення грошових розрахунків є надання спеціальних облікових документів: рахунків, договорів, угод, контрактів, актів закупівлі товарів та ін. Грошовий обіг підприємства зв′язаний з такими напрямками: забезпечення процесу виробництва; реалізація продукції; сплата податків, обов′язкових відрахувань і зборів; забезпечення спільної діяльності підприємств; одержання кредитів, їхнє погашення і сплата відсотків.

Суть безготівкових розрахунків полягає в тому, що платежі здійснюються шляхом списання коштів з банківського рахунка платника на банківський рахунок одержувача, тобто проведенням відповідних записів на банківських рахунках учасників розрахунків. Підставою для здійснення безготівкових розрахунків є подання до банку спеціальних розрахункових документів (платіжного доручення, платіжної вимоги-доручення, реєстру документів за акредитивом, реєстру чеків тощо) на паперових носіях, або в електронному вигляді, використовуючи програмно-технічний комплекс „Клієнт-Банк”.

Таким чином, між обігом готівкових і безготівкових коштів існує тісний зв`язок. Так, безготівкові кошти підприємств конвертуються в готівку при видачі заробітної плати працівникам. Останні обмінюють одержану зарплату в підприємствах торгівлі та сфери побуту на товари та послуги. Після цього виручка, одержана в каси підприємств, знову надходить наїх поточні рахунки і далі рухається у безготівковій формі.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 295 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...