Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічна сутність фінансів підприємств



Необхідною умовою прибуткової діяльності будь-якого підприємства є правильна і раціональна організація його фінансів. Для того, щоб успішно функціонувати на ринку, кожне підприємство повинно формувати, розподіляти і використовувати фонди грошових коштів, обґрунтовано залучати зовнішні джерела фінансування. Фінанси підприємств за своєю сутністю – це складна економічна категорія.

Фінанси підприємств – це економічні відносини, що зв′язані з рухом грошових потоків, формуванням, розподілом і використанням доходів і грошових фондів суб′єктів господарювання в процесі відтворення.

Об′єктом фінансів підприємства є економічні відносини, зв′язані з рухом коштів, формуванням і використанням грошових фондів.

Суб′єктами таких економічних відносин можуть бути підприємства й організації, банківські установи і страхові компанії, позабюджетні фонди, інвестиційні фонди, аудиторські організації, інші суб′єкти господарювання, що є юридичними особами і фізичні особи.

Ознаки фінансів підприємства: загальні, які виражають сукупність економічних (грошових) відносин, зв′язаних з розподілом вартості валового продукту; специфічні, які виражають грошові відносини, що залежать від первинного розподілу вартості валового продукту, формування і використання грошових доходів і децентралізованих фондів.

Функції фінансів підприємства: формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;розподіл і використання фінансових ресурсів для забезпечення операційної виробничої й інвестиційної діяльності, для виконання своїх зобов′язань перед бюджетом і іншими суб′єктами господарювання;контроль над формуванням і використанням фінансових ресурсів у процесі відтворення.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 188 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...