Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рахунки підприємств



Банківські рахунки та порядок їх відкриття. Суб′єкти підприємницької діяльності відкривають рахунки в банках з метою заощадження коштів і здійснення банківських операцій за власним вибором. Порядок відкриття банківських рахунків регулюється Інструкцією про порядок відкриття та використання рахунків у національній та іноземній валютах, яку затверджено постановою Правління НБУ. Підприємство може відкрити один і більше поточних рахунків у національній і іншій валютах.

Суб`єкти господарювання незалежно від форми власності, а також їх відокремлені підрозділи, мають право відкрити поточні, бюджетні, кредитні та депозитні рахунки.

Для відкриття поточних рахунків до установи банку подають: оформлену заяву на відкриття рахунка встановленого зразка; свідоцтво про одержану реєстрацію в органі державної виконавчої влади, іншому органі, уповноваженому здійснювати державну реєстрацію; копію статуту або положення, засвідчену нотаріально чи реєструючим органом; довідку, що підтверджує взяття підприємства на податковий облік; картки зі зразками підписів осіб, яким відповідно до чинного законодавства надано право розпорядження рахунком та підпису розрахункових документів; зразок відбитки печатки, присвоєної підприємству; копію документа про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України, засвідчену нотаріально або органом, що видав відповідний документ.

Сутність готівкової форми розрахунків. Готівкова форма розрахунків застосовується для обслуговування населення (наприклад - виплата заробітної плати, премій, грошової допомоги, дивідендів, пенсій). Усі розрахунки готівкою між підприємствами можуть здійснюватися як за рахунок коштів, отриманих у касі банку, так і за рахунок виторгу від реалізації продукції й інших касових надходжень.

Розрахунки готівкою підприємствами всіх видів діяльності та форм власності проводяться з оформленням таких документів: податкових накладних; прибуткових і видаткових касових ордерів; касового або товарного чека; квитанції; договору купівлі- продажу; актів про закупівлю товарів, надання послуг або інших документів, що засвідчуюють факти діяльності, які підлягають оплаті.

Касові операції підприємства. Касові операції підприємства пов′язані як з прийняттям. Так і з видачею готівки. Усі підприємства, що мають поточні рахунки в банку, мають зберігати свої гроші на цих рахунках. Одержання готівки з рахунка здійснюється за допомогою грошового чека, що є розпорядженням банкові видати зазначену в ньому суму коштів. Порядок ведення касових операцій регулюється Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. №637, а також Постанови Правління НБУ „Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті України” від 10.08.2005р. № 277.

Усім підприємствам, які мають рахунки в установах банків і здійснюють операції з готівкою, встановлюються ліміти залишку готівки в касі. Цей ліміт для кожного підприємтсва визначається з урахуванням специфіки роботи підприємства, відстані його від установи банку, розміру касового обороту, установлених строків і порядку передавання готівки в банк. Підприємства мають право мати в своїх касах готівку в межах ліміту. До встановлення ліміту каси на потчний рік діє ліміт попереднього року. Усі надходження й видача готівки в національній валюті підприємства реєструють у касовій книзі.

До підприємства можуть застосовуватися штрафні санкції згідно з чинним законодавством України: за перевищення встановлених лімітів каси; неоприбуткування (неповне оприбуткування) у касах готівки; перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки, а також за її видачу під звіт без повного звітування щодо раніше виданих коштів; витрачання готівки з виручки на виплати, пов`язані з оплатою праці, за наявності податкового боргу; використання одержаних в установі банку готівкових коштів не за цільовим призначенням; проведення готівкових розрахунків без платіжного документа, який підтверджував би сплату покупцем готівки.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...