Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Управління фінансами підприємств



Управління в економіці - це свідоме спрямування економічних і соціальних процесів на досягнення збалансованості, пропорційності й оптимальності. Світовий досвід переконує, що в основі прогресу завжди лежать безпосередні економічні інтереси людини, дисципліна і порядок, чітка система організації та управління процесами капіталотворення, формування фондів нагромадження і споживання.

Управління фінансами підприємств включає:

· визначення потреби і джерел фінансових ресурсів, що мають забезпечити процес виробництва і реалізації продукції;

· визначення потреби в оборотних коштах;

· фінансове забезпечення капіталовкладень на технічне переозброєння, реконструкцію, розширення виробництва;

· забезпечення формування і розподілу виторгу від реалізації продукції для відновлення оборотних коштів, формування амортизаційного фонду, валового і чистого доходу;

· формування, розподіл і використання прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства.

Зміст управління фінансами (фінансового менеджменту) полягає в ефективному використанні фінансового механізму для досягнення стратегічних і тактичних цілей виробництва.

Фінансовий механізм підприємства – сукупність форм і методів формування і використання фінансових ресурсів для забезпечення фінансування діяльності підприємств.

Рисунок 1.2 – Фінансовий механізм підприємства і його забезпечення

Таким чином, управління фінансами підприємств забезпечує його господарську діяльість фінансовими ресурсами, вирішує існуючі фінансові протиріччя у фінансових відносинах, здійснює контроль за дотриманням фінансової дисципліни і націлене на подальший розвиток підприємства, досягнення його стратегічних цілей.





Дата публикования: 2015-02-22; Прочитано: 177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...