Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Синдром множинних делецій мтДНК



Вперше множинні делеції були виявлені у хворих з аутосомно-домінантною прогресуючою зовнішньою офтальмоплегією, що прогресує слабкістю м'язів кінцівок, білатеральними катарактами, передчасною смертю.

Зустрічаються делеції багатьох ділянок мітохондріального генома, при цьому захоплюються великі фрагменти мтДНК [36].

Множинні делеції мтДНК успадковуються по менделевському типу, разом з тим, множинні делеції виявлені і в родинах без доказів аутосомно-домінантного успадкування. З огляду на тенденцію до збільшення множинних делецій з віком не можна виключити, що вони можуть бути вторинними стосовно процесу старіння.

Синдром множинних делецій мтДНК маніфестує найчастіше в 30-40 років, але можливий його розвиток і в дитячому віці.

Серед кардинальних симптомів хвороби більшість авторів виділяють очні (птоз, що прогресує, зовнішню офтальмоплегію, офтальмопарез) і м'язові симптоми (м'язова слабкість, стомлюваність, гіпотрофія). Зустрічаються також міоглобінурія, нестерпність алкоголю, множинні міоми, афективні розлади та ін.

В крові визначається підвищення рівня лактату, зміна співвідношення лактат-пируват, збільшення активності креатинфосфокінази (КФК).

Перебіг прогресуючий, варіабельний в різних родинах. При пізньому дебюті (3-я декада життя) хворі вмирають у віці 40-50 років. Основною причиною смерті стають дихальні розлади.

Критерії діагнозу:

· блефароптоз, зовнішня офтальмоплегія;

· м'язова слабкість;

· ЦНС: нейро-сенсорна глухота, атрофія зорових нервів;

· прогресуючий перебіг хвороби;

· в крові: підвищення лактату, зміна співвідношення лактат/пируват, підвищення активності КФК;

· феномен RRF у біоптатах кісткових м'язів;

· ЕМГ: чутливий (невротичний) тип ураження;

· зниження активності ферментів дихального ланцюга в біоптатах м'язової тканини.





Дата публикования: 2015-02-20; Прочитано: 326 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...