Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Недержавне пенсійне страхування: поняття, сутність, правове регулювання, участь моряків



Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення» визначає правові, економічні й організаційні основи недержавного пенсійного забезпечення на Україні та регулює правовідносини, що пов'язані з цим видом діяльності.

Недержавне пенсійне забезпечення - це складова частина системи накопичувального пенсійного забезпечення, яка ґрунтується на засадах добровільної участі фізичних та юридичних осіб, крім випадків, передбачених законами, у формуванні пенсійних накопичень, з метою отримання учасниками недержавного пенсійного забезпечення додаткових до загальнообов'язкового державного пенсійного страхування пенсійних виплат. Під добровільною участю розуміється сплата страхових внесків у Пенсійний фонд впродовж визначеного строку, який особа бажає зарахувати у свій страховий стаж. Для цього фізична особа укладає договір з Пенсійним фондом на строк не менше року.

Відповідно до зазначеного Закону, недержавне пенсійне забезпечення здійснюється:

- пенсійними фондами, шляхом укладення пенсійних контрактів між адміністраторами фондів та вкладниками таких фондів;

- страховими організаціями, шляхом укладення договорів страхування довічної пенсії, страхування ризику одержання інвалідності або смерті учасника фонду;

- банками, шляхом укладення договорів про відкриття пенсійних депозитних рахунків для накопичення пенсійних заощаджень.

Учасниками НПФ можуть бути громадяни України, іноземці та особи без громадянства. Участь фізичних осіб у будь-якому НПФ є добровільною. Фізична особа може бути учасником кількох пенсійних фондів за власним вибором. Накопичені пенсійні кошти учасника фонду є його власністю, якою він розпоряджається згідно з Законом. У разі смерті ці кошти успадковуються.

Вкладником фонду, який робить пенсійні внески на користь учасника фонду відповідно до умов пенсійного контракту, може бути сам учасник, подружжя, діти, батьки, роботодавець учасника або професійне об'єднання, членом якого є учасник. У будь-якому пенсійному фонді його учасники можуть бути одночасно і вкладниками такого фонду.

Завдяки участі у програмі недержавного пенсійного забезпечення у моряка з'являється можливість забезпечити гідний рівень життя у старості шляхом добровільних внесків. Закон, що набув чинності 9 травня цього року, не передбачає обов’язковості сплати єдиного збору до Пенсійного фонду особами, які працюють за кордоном, але дає лише можливість добровільного внеску. Для отримання статусу застрахованої особи необхідно укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування з управлінням Пенсійного фонду, який розташований за місцем проживання особи. Договором про добровільну участь може бути передбачена одноразова сплата застрахованою особою страхових внесків за попередні періоди. При цьому сума сплачених внесків за кожен місяць не може бути меншою мінімального страхового внеску.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...