Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні правила та обов'язки працівників охорони при охоронні стаціонарних об'єктів



Персонал цивільної охорони ДСО при МВС України при виконанні службових обов’язків має право:

Вимагати від інших осіб припинення протиправних дій, що:

- порушують оголошені в установленому порядку режими роботи об’єктів охорони;

- створюють загрозу особистій безпеці працівникам об’єкта охорони, іншим особам та персоналу охорони;

- перешкоджають здійсненню повноважень персоналу охорони;

- грубо порушують громадський порядок.

Вимагати від працівників об’єктів, що охороняються, та інших осіб дотримання встановленого власником або уповноваженою ним особою пропускного та внутрішньооб’єктового режимів.

Складати протоколи про адміністративні правопорушення у випадках, передбачених законодавством.

Протоколи складаються уповноваженими на те посадовими особами (старшими на місці розташування об’єкта, що охороняється) підрозділу воєнізованої охорони. Протоколи разом із супроводжувальними листами надсилаються до суду для вирішення питання про притягнення правопорушників до відповідальності.

Доставляти в службове приміщення охорони або в територіальні органи внутрішніх справ осіб, дії яких пов’язані із злочинними посяганнями на об’єкти, що охороняються, іншими правопорушеннями, з метою їх припинення, встановлення особи і складання протоколу про правопорушення працівниками органів внутрішніх справ.

Адміністративне затримання доставлених у службове приміщення охорони осіб може здійснюватись старшим на місці розташування об’єкта, що охороняється, посадовою особою підрозділу воєнізованої охорони і тривати не більше трьох годин з моменту доставляння порушника для складання протоколу.

Про місце перебування затриманої особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, негайно повідомляються її родичі, а на її прохання — також власник відповідного підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган.

Перевіряти відповідність та/або кількість матеріальних цінностей, які вивозяться за межі території об’єкта або ввозяться на територію об’єкта, що охороняється, транспортним документам і здійснювати огляд транспортних засобів, які ці цінності перевозять.

Затримувати і негайно передавати до органів внутрішніх справ осіб, підозрюваних у вчиненні злочину, а також осіб, які не виконали законної вимоги персоналу охорони у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків.

Підставою для затримання є:

- коли особу застали при вчиненні злочину або безпосередньо після його вчинення;

- коли очевидці, в тому числі й потерпілі, прямо вкажуть на дану особу, що саме вона вчинила злочин;

- коли на підозрюваному, на його одязі або при ньому буде виявлено сліди злочину.

Перевіряти в інших осіб документи, необхідні для з’ясування питання про додержання правил, нагляд і контроль за виконанням яких в установленому порядку покладений на персонал охорони.

Проводити в установленому законодавством порядку з метою запобігання розкраданню майна особистий огляд осіб, які перебувають у приміщенні або на території об’єкта, що охороняється, або поблизу нього, за наявності законних підстав для затримання осіб, які скоїли правопорушення безпосередньо на території об’єкта охорони, а також огляд речей, що є при них, та тимчасово вилучати документи і предмети, які можуть бути речовими доказами вчинення правопорушень або використані на шкоду здоров’ю інших осіб.

Входити безперешкодно будь-якого часу доби на територію і в приміщення об’єктів, що охороняються:

- для їх огляду, у тому числі використовуючи службових собак для виявлення осіб, які незаконно перебувають на об’єктах у час та в місцях, не погоджених із власником;

- з метою припинення злочинів, переслідування осіб, підозрюваних у вчиненні злочину;

- під час стихійного лиха та за інших надзвичайних обставин.

При виконанні службового обов’язку щодо захисту від злочинних посягань об’єктів та/або громадян, щодо яких здійснюються заходи охорони та безпеки, у випадках, передбачених законодавством, як крайній захід застосовувати заходів фізичного впливу, спеціальні засоби та вогнепальну зброю.

Персонал цивільної охорони зобов’язаний:

Пильно охороняти доручені йому матеріальні цінності від протиправних посягань, не допускати на об’єкти, що охороняються, сторонніх осіб; постійно підвищувати свою професійну майстерність, виявляти ініціативу і наполегливість при виконанні покладених на нього завдань, забезпеченні неухильного дотримання встановленого на об’єкті пропускного та внутрішньооб’єктового режиму.

Бути непримиренним до розкрадачів матеріальних цінностей, будь-яких проявів безгосподарності, які можуть призвести до їх крадіжки, знищення або псування майна, що охороняється.

Припиняти шляхом здійснення заходів реагування безпосередні правопорушення проти майна та працівників об’єктів охорони, порушення режиму роботи об’єктів охорони та/або спеціальної зони його охорони.

Негайно інформувати відповідні правоохоронні органи про вчинення протиправних дій щодо майна та фізичних осіб, інших протиправних дій у місцях здійснення заходів охорони та безпеки.

Забезпечувати недоторканність місця вчинення протиправних дій щодо майна та фізичних осіб до прибуття представників правоохоронних органів.

Добре знати об’єкти, що охороняються, їх особливості і вразливі місця, установлені технічні засоби охорони і протипожежного захисту, не розголошувати відомості про стан і чисельність охорони об’єктів, їх оснащеність охоронною і охоронно-пожежною сигналізаціями.

Доповідати старшій посадовій особі добового наряду про несправність технічних засобів охоронного призначення.

Зберігати таємницю, що охороняється законом, а також службову та комерційну інформацію про діяльність об’єкта охорони, оголошену такою в установленому порядку, відомості про приватне життя фізичних осіб, що стали відомі у зв’язку з виконанням службових обов’язків.

Дотримуватися встановлених правил пожежної безпеки на об’єктах (постах), у випадках виявлення пожеж і загорянь негайно повідомляти про це пожежну охорону, територіальний орган внутрішніх справ, підрозділ охорони і вживати можливих заходів для їх ліквідації.

Утримувати зброю, спеціальні засоби, засоби зв’язку та авто, мототранспорт у постійній готовності для їх негайного застосування та використання.

Надавати першу допомогу особам, які потерпіли від нещасних випадків, при припиненні злочинних посягань і наслідків стихійного лиха.

Твердо знати і суворо дотримуватись вимог техніки безпеки і виробничої санітарії.

Керівники підрозділів цивільної охорони несуть відповідальність за організацію служби з охорони об’єктів, виховання, бойову, службову підготовки підлеглих, дотримання ними трудової дисципліни, правил техніки безпеки, за правильне використання технічних засобів охорони, зброї, іншого майна підрозділу, застосування службових собак.

Вони зобов’язані:

Знати чинне законодавство України, акти Президента України, Кабінету Міністрів України, нормативно-правові акти центральних органів виконавчої влади, які регулюють охоронну діяльність, роз’яснювати їх вимоги підлеглим і забезпечувати їх виконання.

Всебічно вивчати своїх підлеглих, їх ділові і моральні якості, проводити з ними індивідуально-виховну роботу, розвивати почуття відповідальності за зразкове виконання службових обов’язків; виявляти постійну турботу про їх здоров’я і потреби, поліпшення умов праці, вживати вичерпні заходи щодо запобігання нещасним випадкам під час здійснення заходів охорони та безпеки.

Брати активну участь у підборі і розставленні персоналу підрозділів, регулярно проводити заняття із службової підготовки.

У вирішенні службових завдань, мобілізації персоналу цивільної охорони на їх успішне виконання тісно взаємодіяти з радами трудових колективів підрозділів охорони, виносити на їх обговорення основні питання поліпшення організації служби, найбільш раціонального розставлення наявних сил.

Знати оперативну обстановку на об’єктах, що охороняються, про її зміну інформувати безпосередніх начальників, територіальні органи внутрішніх справ і орієнтувати підлеглих на розводах та інструктажах нарядів, у разі потреби приймати самостійні рішення про посилення охорони наявними силами і засобами.

З урахуванням особливостей об’єктів, що охороняються, оперативної обстановки вносити старшим начальникам пропозиції щодо удосконалення охорони цих об’єктів, підвищення рівня оснащеності технічними засобами, поліпшення якості їх експлуатаційного обслуговування; брати участь в обстеженні об’єктів.

Вживати заходів щодо недопущення розкрадань з об’єктів, що охороняються, затримання інших правопорушників, а також виявлення порушників пропускного режиму; негайно повідомляти підрозділ охорони та власника об’єкта про кожне виявлене правопорушення.

Підтримувати постійний зв’язок із власниками, трудовими колективами і громадськими формуваннями об’єктів, що охороняються, своєчасно реагувати на їх повідомлення про крадіжки, що готуються, проводити з працівниками об’єктів, що охороняються, роз’яснювальну роботу з питань дотримання правил пропускного і внутрішньооб’єктового режимів, забезпечення збереження матеріальних цінностей, враховувати їх зауваження і пропозиції в повсякденній практичній діяльності.

Вимагати від власників об’єктів, що охороняються, вжиття необхідних заходів щодо поліпшення їх технічної укріпленості, оснащення засобами охоронної і охоронно-пожежної сигналізацій вразливих місць, приміщень з матеріальними цінностями, забезпечення персоналу цивільної охорони належними умовами праці, своєчасного впливу на порушників пропускного і внутрішньооб’єктового режимів і осіб, затриманих за дрібні крадіжки та інші правопорушення.

Працівники цивільної охорони за невиконання або неналежне виконання покладених на них обов’язків, а також перевищення наданих їм прав та повноважень несуть дисциплінарну, матеріальну та кримінальну відповідальність згідно із законодавством.

Обов’язки персоналу цивільної охорони розробляються на підставі Примірних функціональних обов’язків працівників цивільної охорони з урахуванням специфіки організації охорони конкретних об’єктів, оперативної обстановки, побажань власників об’єктів тощо та затверджуються начальником підрозділу охорони, при якому або в складі якого створений підрозділ цивільної охорони.





Дата публикования: 2015-02-18; Прочитано: 759 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...